Direct naar artikelinhoud

PS haalt uit naar 'haute finance'

NAMEN l Op het PS-congres in Namen stak voorzitter Elio Di Rupo de draak met de liberalen en 'de haute finance', die na de financiële crisis gerust een toontje lager mogen zingen en vooral niet moeten beweren dat het socialisme voorbijgestreefd is. "Wij waren uit de tijd", zei Di Rupo. "Maar de redding van Fortis en Dexia bewijst ons gelijk. We hebben niet allemaal een diploma van de Vlerick Management School op zak, maar iedereen begrijpt nu dat er iets rot is in het koninkrijk van de deregulering en het liberalisme. Enkel het socialisme is in staat om sociale vooruitgang te koppelen aan economische ontwikkeling. Het liberalisme heeft getoond niet in staat te zijn spontaan voor sociale vooruitgang te zorgen."

Di Rupo herhaalde zijn pleidooi voor meer regulering en controle van de financiële markten. Hij riep alle socialistische militanten op zich te organiseren en de terugkeer van 'die mensen' te verijdelen. Samen met de vakbonden, ziekenfondsen, de verenigingswereld en de vrijwilligersorganisaties moeten de socialisten ervoor zorgen dat er een breuk komt met het huidige systeem.

Vicepremier Laurette Onkelinx, die de begrotingsbesprekingen even overliet aan collega Marie Arena, haalde uit naar de bankiers die de voorbije weken de Wetstraat binnenwandelden. "Zij die ons tot voor kort met de nek aankeken, met de arrogantie van de groten die neerkeken op de dwergen van de politiek", fulmineerde ze. "Ik heb ze zien smeken zodat de overheid zou tussenkomen. Je zou bijna medelijden krijgen, tot je je herinnert hoe groot hun verantwoordelijkheid is en hoe ze het jarenlang hadden over welke schande het wel was om socialist te zijn, die voorbijgestreefde ideologie waarbij de overheid een centrale plaats inneemt." De vicepremier liet ook duidelijk blijken dat ze niet akkoord gaat met de haperende begrotingsdiscussie. Voortdurend werden de besprekingen immers onderbroken door vergaderingen en buitenlandse bijeenkomsten over de financiële crisis. "Dit kan niet anders dan een uitvlucht zijn om niet tegemoet te moeten komen aan de dringende noden van de bevolking." (TP)