Direct naar artikelinhoud

Olieprijs zakt door grote voorraden

WASHINGTON l De olieprijs zakte gisteren nadat bekend was geraakt dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie groter zijn dan verwacht. Zij stegen afgelopen week met 9,4 miljoen vaten tot 305,9 miljoen vaten. Dat meldde het ministerie van Energie. Analisten hadden een toename van maar 1 miljoen vaten voorspeld. Dat geruststellende nieuws deed de prijs van de Brentolie opnieuw zakken. De Brent eindigde 1,36 dollar lager op 111,90 dollar per vat (159 liter).

De olieprijs steeg in de loop van de dag als gevolg van een zware brand in een opslagtank van de grootste Libische raffinaderij. Dat dreigt de productie van Libië een tijd met 100.000 vaten per dag te drukken. Libië produceert zo'n 1,69 miljoen vaten per dag.

De prijs van het zwarte goud reageerde ook op een rapport van het Amerikaanse beurshuis Goldman Sachs. Dat ziet de olieprijs tegen eind dit jaar oprukken tot een record van 149 dollar. Het aanbod kan de vraag uit de groeilanden niet bijbenen, luidt het. De verzwakkende vraag uit Europa en de VS, het gevolg van de kwakkelende conjunctuur, wordt meer dan gecompenseerd door de toenemende oliehonger van de groeilanden, de Arabische landen en China op kop. Bovendien vreest Goldman dat de productie van enkele niet-OPEC-landen lager uitvalt dan verwacht. De olietransportproblemen in de olierijke regio van de Kaspische Zee, als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Georgië, en de opbouw van de voorraden wegens de nakende winter in het noordelijk halfrond, zouden de olieprijzen ook hoger sturen.