Direct naar artikelinhoud

Vijftien doden bij zelfmoordaanslag Mombasa

In de Keniaanse kuststad Mombasa zijn gisterochtend twee aanslagen gepleegd op Israëlische doelen. Een bomauto baande zich een weg door de lobby van het door Israëli's druk bezochte Paradise-hotel. Vrijwel gelijktijdig werden in dezelfde stad twee Stinger-raketten afgevuurd op een opstijgend toestel van de Israëlische maatschappij Arkia. Het toestel, met 260 passagiers en tien bemanningsleden aan boord, werd niet beschadigd en kon zijn vlucht naar Israël voortzetten.

Mombasa / Londen

Reuters / Eigen berichtgeving

Bij de aanslag op het hotel vielen vijftien doden en zeker tachtig gewonden. Na de explosie brak brand uit in het Paradise-hotel, dat zwaar beschadigd is. Onder de doden zijn drie Israëli's en daar zijn twee kinderen bij. Ook de daders, van wie men gisteren de nationaliteit nog niet kende, zijn omgekomen.

Kort voordien was een groep van 140 Israëlische toeristen in het hotel, mede-eigendom van een Israëlische financiële groep, gearriveerd. Zij waren op het moment van de aanslag met de inschrijvingen bezig.

Het is niet de eerste aanslag in Kenia. In 1998 werden de Amerikaanse ambassades in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en Dar es Salaam in Tanzania getroffen door autobommen. Daarbij kwamen 224 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond. De Verenigde Staten schrijven die aanslagen toe aan Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, dat ook gisteren door Israël meteen als de dader werd aangewezen zonder dat daar ook maar enig bewijs van was. De Keniaanse autoriteiten hebben wel twee personen aangehouden.

Later op de dag werd de aanslag opgeëist door een Palestijnse organisatie. Het gaat om de tot nu toe onbekende groep Het Leger van Palestina, die zowel de aanslag op het hotel als de beschieting van het Israëlische toestel claimde.

In een verklaring die in de Libanese hoofdstad Beiroet werd uitgegeven, is gezegd dat twee groepen aanvallers naar Kenia zijn gestuurd "om de wereld nogmaals de stem van de Palestijnse vluchtelingen te laten horen en een licht te werpen op het zionistische terrorisme op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook".

Meteen na de aanslag kwamen berichten dat Israël zijn luchtruim zou sluiten en geen toestellen meer zou laten opstijgen van de nationale maatschappij El Al. Dat bleek echter niet het geval te zijn. Wel is kort nadien een Israëlisch vliegtuig met hulpgoederen naar Mombasa vertrokken en heeft premier Sharon het nationale veiligheidskabinet bijeengeroepen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Benjamin Netanyahu, heeft gezegd: "Als werkelijk raketten zijn afgevuurd naar een van onze toestellen, betekent dat een ernstige escalatie van het internationale terrorisme dat het mondiale luchtverkeer bedreigt. In het verleden zijn al tal van aanslagen gepleegd tegen Israëlische belangen in het buitenland, maar het is de eerste keer dat een van onze vliegtuigen geviseerd werd door grondraketten." De minister kondigde nog aan dat Israël zijn burgers meteen uit Kenia zou repatriëren.

'Ernstige escalatie van internationaal terrorisme'