Direct naar artikelinhoud

Geslaagd beursdebuut Madame Tussauds

Twittertaferelen bleven gisteren uit op de beurs van Londen, maar met een koerssprong tot 13 procent mag het beursdebuut van Madame Tussauds en Legoland zeker een succes worden genoemd.

Merlin Entertainments, eigenaar van wassenpoppenmuseum Madame Tussauds en speelgoedfabrikant Legoland, haalde omgerekend 1,15 miljard euro op met zijn beursgang. Dat kan nog oplopen tot 1,26 miljard euro als de overtoewijzingsoptie volledig wordt gelicht.

Merlin trok naar de beurs met 315 pence per aandeel, dicht tegen de bovenzijde van de vooropgestelde prijsvork van 280 tot 330 pence. Maar dat had dus gerust hoger gekund. De eerste koers die gevormd werd, was 320 pence, en daarna stoomde het aandeel door naar een voorlopige intraday-piek van 355 pence per aandeel.

De kassa rinkelt dus voor de huidige eigenaars van Merlin. Dat zijn de private-equityspelers Blackstone en CVC Capital, en de Deense investeringsmaatschappij en Lego Group-eigenaar Kirkbi. "Wij hebben altijd gesteld dat het de ultieme lotsbestemming was voor Merlin om een publiek bedrijf te worden", stelt Merlin-topman Nick Varney.

En ook bij het Franse Numericable is de jackpot voor de eigenaars uit private-equityhoek. Het bedrijf werd gisteren naar de beurs gebracht door Carlyle en Cinven. Het kabelbedrijf haalde met zijn beursdebuut 652,2 miljoen euro op. Daarmee tekende Numericable voor de grootste beursgang in Parijs in de afgelopen vier jaar.

De vraag overtrof het aanbod maar liefst tien keer. Daarmee kon het aandeel voor 24,80 euro naar de beurs gebracht worden, de bovenzijde van de prijsvork. En ook dat was blijkbaar nog niet hoog genoeg. Het aandeel won vlot 10 procent, tot een voorlopige piek van 27,40 euro.

"Wij zijn een netwerk aan het uitbouwen, en de beursgang helpt ons om die te financieren", juichte CEO Eric Denoyer. Het succesvolle debuut weerspiegelt de bedrijvigheid die de Europese kabelsector kenmerkt dezer dagen.