Direct naar artikelinhoud

Google botst met persvrijheid

De Europese richtlijn waardoor Google mensen het 'recht vergeten te worden' verschuldigd is, doet de internetreus botsen met de persvrijheid. De zoekmachine moet immers ook nieuwsberichten verwijderen. "En dat is censuur", klinkt het.

Wie op een nare manier in de pers is gekomen, en daar niet langer aan herinnert wil worden, kan dat bericht laten schrappen uit de resultaten van zoekmachines. Hoewel het bericht op de nieuwssite blijft staan, is de link niet langer vindbaar via de resultaten van Google of Bing. Als een artikel wordt verwijderd, krijgt de website waarover het gaat bericht. De naam van de verzoeker en zijn beweegredenen blijven geheim.

Zowel de Britse kranten The Guardian en The Daily Mail als de omroep BBC zagen al artikels verwijderd. Zo zijn de berichten over de inmiddels gestopte Schotse voetbalscheidsrechter Dougie McDonald sinds kort niet meer vindbaar via Google. McDonald gaf in 2010 een penalty aan voetbalclub Celtic, maar kwam - tot woede van de fans - even later terug op zijn beslissing.

De Britse media zijn boos en spreken van censuur. "Uitgevers moeten vechten tegen deze bedreiging van de persvrijheid", stelt journalist James Ball op theguardian.com. Ook de Nederlandse media-ethicus Huub Evers vindt dat Google niet mag inlaten met het verwijderen van nieuwsberichten. "Alleen gewone burgers met zwaarwegende argumenten moeten zoekresultaten kunnen verwijderen."

Google zelf doet evenwel niet meer dan de uitspraak volgen van het Europees Hof in mei. Dat stelde dat het bedrijf bij klachten pagina's uit de zoekresultaten moet verwijderen, als die "inadequaat, irrelevant of niet langer relevant" zijn. Een internationale adviescommissie, waarin ook onze landgenote Peggy Valcke zetelt, overlegt sindsdien hoe het internetbedrijf de uitspraak het best implementeert. Ook Microsoft werkt aan een procedure voor zijn zoekmachine Bing.