© EPA

FBI mag nieuwe e-mails van (rechterhand van) Clinton onderzoeken

De FBI heeft de toestemming gekregen om de pas ontdekte e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton te onderzoeken, zo meldde Associated Press maandag op basis van een bron.

lbo

De FBI-onderzoekers willen de e-mails onderzoeken van Clintons rechterhand Huma Abedin, die in beslag werden genomen tijdens het onderzoek naar het sturen van seksuele boodschappen naar een minderjarige door haar echtgenoot Anthony Weiner.

© AP

Om de nieuwe e-mails die via de privéserver van Clinton verstuurd werden te onderzoeken, moest de FBI eerst een nieuw mandaat krijgen.

Nu dat het geval is, gaat de dienst onderzoeken of de e-mails geen vertrouwelijke informatie bevatten. In juli werd het eerste FBI-onderzoek afgerond naar het gebruik van een privéserver door Clinton tussen 2009 en 2013, in plaats van een beveiligde overheidsserver. De conclusie was dat Clinton onvoorzichtig was geweest, maar geen crimineel gedrag stelde.

Vrijdag legde FBI-baas James Comey echter een bom onder Clintons campagne, door de aankondiging dat er nieuwe e-mails ontdekt waren die onderzocht moesten worden. De FBI-baas maakte dat bekend tegen de wil van de minister van Justitie in. Normaal wordt er 60 dagen voor presidentsverkiezingen gestopt met het communiceren van politiek gevoelige informatie omdat dit de uitslag van de verkiezingen kan beïnvloeden. Afgelopen weekend bleek dat de FBI al weken over die e-mails wist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer