Direct naar artikelinhoud

Duitsland heeft met Joachim Gauck dominee als nieuwe bondspresident

Joachim Gauck (72) is sinds gisteren officieel de nieuwe Duitse president. Gauck, een dominee, is de opvolger van Christian Wulff, die na een schandaal moest opstappen. De nieuwe functie van Gauck, is vooral ceremonieel. Maar veel meer zal Gauck gelden als het morele gezag van het land.

Gauck is een gescheiden vader van vier en staat bekend als een minzaam man. Hij heeft een verleden in het burgerrechtenactivisme, in de voormalige DDR. Zijn engagement werd al vroeg opgewekt toen zijn vader enkele jaren naar een Siberisch werkkamp werd verbannen vanwege anti-communistische activiteiten. Later zou de jonge dominee in zijn preken het communistische regime bekritiseren.

Gauck is Duitslands derde president in amper twee jaar tijd. In 2010 stapte Horst Köhler op omdat hij zich niet voldoende gesteund wist toen hij onder vuur kwam over het sturen van Duitse troepen naar het buitenland. Een maand geleden nam Christian Wulff ontslag omdat zijn immuniteit zou worden opgeheven voor een corruptieonderzoek. Berlijn hoopt met Gauck als president de waardigheid van het ambt te herstellen.

Merkel stemde gisteren wel voor Joachim Gauck, maar dat ging niet van harte. Toen Gauck in 2010 al eens kandidaat was voor het presidentschap, als opvolger voor Köhler, werd hij in de laatste ronde door Christian Wulff verslagen. Wulff had toen de opvallende steun gehad van Merkel. De bondskanselier voelde er ook deze keer niet voor om Gaucks kandidatuur te steunen, maar moest inbinden toen haar partij CDU-CSU geïsoleerd achterbleef nadat sociaaldemocraten, groenen én haar coalitiepartner, de liberale FDP, hun vertrouwen uitspraken in de dominee.