Direct naar artikelinhoud

Plan tegen armoede: 'de rijken geven aan de armen'

Hij is een man met een missie. In 2030 wil voorzitter Jim Yong Kim van de Wereldbank extreme armoede van de aardbol hebben verbannen. Alleen met economische groei zal het niet lukken. Er zal ook inkomensoverdracht van de rijke elite naar de armen noodzakelijk zijn.

Op dit moment leven nog 1 miljard mensen in de wereld onder de absolute armoedegrens, hetgeen betekent dat ze minder dan 1,25 dollar per dag te besteden hebben. Kim heeft zich voorgenomen dat aantal jaarlijks met 50 miljoen te verminderen.

"Het betekent dat vanaf nu 16 jaar lang iedere week een miljoen mensen zich moeten zien op te werken tot boven die grens. Dat is heel moeilijk, maar het kan lukken. Economische groei is vitaal. Maar het werkt niet alleen. Op die wijze zal de armoede slechts met 10 procent dalen", aldus Kim.

Het probleem van groei is dat de baten daarvan veelal terechtkomen bij de rijke elite van ontwikkelingslanden en opkomende landen. Ook daar is toenemende inkomensongelijkheid een groot probleem aan het worden. Het beëindigen van de extreme armoede in de wereld kan niet zonder de welvaart ook beter te verdelen.

Zachte leningen

De mensen die in extreme armoede leven vormen een complexe groep. Daarom moeten ook per land specifieke maatregelen worden getroffen. In Bangladesh leeft het overgrote deel van de armen op het platteland en in Brazilië in steden. In de Filippijnen zijn de meeste armen te vinden in de landbouw, in Jordanië in de industrie. De meeste mensen die in extreme armoede leven wonen overigens nog in de opkomende landen India en China.

De Wereldbank moet in Kims ogen ook veel oplossingsgerichter opereren en geen automatische fabriek van zachte leningen zijn. Hij heeft de structuur van het instituut in zijn streven overhoop gehaald en daarbij ook nog een bezuiniging van 400 miljoen dollar proberen te realiseren. Dat heeft voor veel onrust gezorgd, ook onder zijn eigen personeel. Of zoals Nederlands minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen in Washington zei: "Als je een organisatie voor het eerst in zeventien jaar verandert, geeft dat spanningen."

In de afgelopen tijd is zelfs getracht de poten onder Kims stoel weg te zagen met beschuldigingen over het gebruik van privévliegtuigen.

Afgelopen weekeinde kreeg Kim de steun van alle 188 landen. Hij kan van de Wereldbank een organisatie maken die zijn doelstelling wil waarmaken. Maar Kim kan niet de inkomens in de wereld verdelen noch groei afdwingen.