Direct naar artikelinhoud

Rusland maakt van Krim 'speciale economische zone'

De Krim wordt een speciale economische zone met belastingvoordelen voor investeerders. Dat kondigde de Russische premier Dmitri Medvedev aan tijdens een bezoek aan de Krim. Kiev reageert fel.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Medvedevs bezoek aan de regio een "grove schending" van de regels van de internationale gemeenschap vormde. De Russische delegatie trok zich niets aan van de Oekraïense protesten. "De Krim is van ons en daarmee is het uit!", twitterde vicepremier Dmitri Rogozin pesterig vanuit de havenstad Sebastopol op de Krim.

Met het uitroepen van de Krim tot speciale economische zone hoopt het Kremlin de kwakkelende economie van het schiereiland een impuls te geven. De Krim drijft vooral op toerisme. De regio genereert te weinig inkomsten om op eigen benen te kunnen staan.

Verwacht wordt dat het Kremlin de oligarchen onder zware druk zal zetten geld te steken in de ontwikkeling van de Krim, zoals ook is gebeurd bij de financiering van de olympische complexen in Sotsji.

Glasvezelkabel

Medvedev beloofde dat niemand op de Krim erop achteruit zal gaan ten gevolge van de annexatie. Hij verzekerde dat het spaargeld van de inwoners (bij elkaar 1,8 miljard euro) veilig is. Het zal nog een ingewikkelde operatie worden om die belofte waar te maken. Hun geld staat nu nog bij filialen van Oekraïense banken. Voorlopig kunnen de rekeninghouders maar mondjesmaat geld van hun rekening halen.

Moskou is al begonnen de salarissen van overheidspersoneel en pensioenen uit te betalen. Medvedev beloofde dat de salarissen en pensioenen gelijk zullen worden getrokken met die in Rusland. Voorlopig krijgen de inwoners van de Krim die alleen in roebels in plaats van in Oekraïense hryvnia's uitgekeerd.

Om de inlijving van het gebied in goede banen te leiden heeft het Kremlin een apart ministerie voor de Krim in het leven te roepen. Die heeft als prioriteit de afhankelijkheid van Oekraïne te verminderen. Zo wordt er met spoed een glasvezelkabel aangelegd, zodat de Krim niet langer afhankelijk is van Oekraïense telecombedrijven.

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie heeft Rusland zijn troepenconcentratie langs de grens met Oekraïne verminderd. Maar het kan ook gaan om het aflossen van militairen. Vandaag komt immers de nieuwe lichting op. In Kiev bestaat nog steeds de vrees dat Rusland de troepen bij de grens heeft samengetrokken voor een inval in het oosten van Oekraïne.