Direct naar artikelinhoud

Bolt verspeelt goud door valse start

Usain Bolt weet zelfs te verrassen als een verrassing uitgesloten lijkt. De regerend wereldkampioen verspeelde met een valse start zijn tweede titel op de 100 meter.

Wereldrecordhouder Bolt besefte zijn fout meteen. Hij reageerde ontzet, rukte zijn shirt van het lijf en wist dat hij de kans had laten liggen om een levende legende te worden. Volgens zijn eigen opvatting had hij daarvoor op de drie olympische titels uit Peking en drie wereldtitels uit Berlijn nog zes titels moeten laten volgen: drie in Daegu en drie bij de Olympische Spelen van Londen.

De 25-jarige Jamaicaan leek zondag ten onder gegaan aan zijn eigen hoogmoed. Voor de start wees hij in de camera naar zijn rivaal ter linkerzijde en schudde met zijn hoofd van nee. Hetzelfde herhaalde hij met zijn rivaal ter rechterzijde. Daarna wees hij op zichzelf. De wereldtitel was voor hem, dat stond al vast voor er een meter was gelopen.

De arrogantie was niet eens misplaatst. Met de vier snelste mannen van dit jaar hoefde hij op voorhand al niet af te rekenen. Asafa Powell en Tyson Gay zeiden geblesseerd af voor het WK, Steve Mullings en Mike Rodgers zijn verwikkeld in dopingaffaires. De kwart- en halve finale won hij met speels gemak. Veel meer dan 60 meter hoefde hij niet voluit te gaan.

Het was dan ook een wonder dat hij in de finale juist bij de start in de fout ging. Als hij iets niet nodig heeft om de 100 meter te winnen, is het een snelle reactie op het startschot. Zijn acceleratievermogen en topsnelheid zijn zo veel beter dan die van zijn rivalen, dat het aan de finishlijn nooit aankomt op die honderdsten van seconden van het vertrek.

Dat soort gedachten moeten haast door zijn hoofd zijn gegaan toen hij afdroop. Hij had slechts een summier commentaar voor de pers. "Op zoek naar tranen?", vroeg hij volgens persbureau AP aan een kleine groep verslaggevers die hem volgden. "Zal niet gebeuren."

Bolt liet de Zuid-Koreaanse toeschouwers in ontzetting achter in het stadion. Als het aan hun had gelegen, hadden ze Bolt de valse start vast vergeven. Om hem, om hem alleen, hadden ze een kaartje gekocht.

Trainingsmaat wereldkampioen

Van de zeven achtergebleven sprinters leek Bolts jonge landgenoot Yohan Blake het meest ontdaan door zijn vertrek. Ze trainen samen bij de Racers Track Club, een van de twee sprintbastions op Jamaica. Bolt is voor hem een rolmodel. Bij de start hangt hij voor de camera ook de clown uit. Hij droeg in Daegu ook net zo'n pluizig sikje.

Zodra het startschot klonk, bleek de 21-jarige atleet toch het koelst te zijn gebleven onder de ongekende mogelijkheid die zich aandiende, mogelijk omdat hij Bolt in training ook geregeld valse starts ziet maken. Hij dook als enige onder de 10 seconden: 9.92. Dat maakte de finale de langzaamste sinds 2005.

Blake bleef de Amerikaan Walter Dix (10.08) en de ex-wereldkampioen Kim Collins (10.09) voor. Europees kampioen Christophe Lemaitre, de eerste blanke atleet die onder de 10 seconden is gedoken, moest genoegen nemen met de vierde plaats.

De medaillewinnaars dachten verschillend over de regel die voorschrijft dat een valse start meteen uitsluiting betekent. Blake en Dix vinden de huidige regel in orde. De 35-jarige Collins, de oudste sprinter die ooit een WK-medaille heeft veroverd op de 100 meter, is van mening dat een fout moet worden toegestaan. Dat was tot 2010 de regel.

"Ik had eigenlijk verwacht dat ze mij die valse start zouden geven, of dat ze een technisch mankement als excuus zouden gebruiken om Usain niet te diskwalificeren", zei Collins. "Dit was echt verdrietig. Over de hele wereld willen mensen hem zien rennen. Ik hoop dat de IAAF de regel wil herzien."

Hoewel Blake zonder de diskwalificatie van Bolt vrijwel zeker naast het goud had gegrepen, staat hij al sinds zijn tienertijd te boek als een groot talent. Zijn persoonlijke record is 9.89 op de 100 meter. Op de 200 meter heeft hij al 19.78 gelopen. Maar zijn reputatie is niet onberispelijk. In 2009 werd hij voor drie maanden geschorst wegens doping. Hij werd positief bevonden op het stimulerende middel methylhexanamine, dat voorkomt in voedingssupplementen.

Chickennuggets eten met Bolt

Over die periode wauwelde de wereldkampioen tijdens de persconferentie slechts enkele onverstaanbare woorden. Verder bleek de gedrongen cricketliefhebber (1.81 meter) zijn hart sinds zijn 16de te hebben verpand aan de 100 meter. "Ik eet, drink en slaap de sprint", zei hij. Hij bekende dat hij verzot is op trainen. Hij vraagt steeds om extra arbeid, terwijl Bolt juist bekend staat om zijn weerzin tegen hard trainen.

Net als de ex-wereldkampioen hoopt Blake op een dag als een legende door het leven te gaan. Hij weet in elk geval al wat een grote sprintkampioen voor de wedstrijd dient te eten. Bolt verklapte na zijn olympisch triomf op de 100 meter dat hij alleen kipkrokantjes had gegeten. "Gek genoeg heb ik gisteren chickennuggets gegeten met Usain", bekende Blake glimlachend.