Direct naar artikelinhoud

Mysterieuze explosie treft Iraanse uraniumfabriek

Opnieuw is een complex van het Iraanse nucleaire programma getroffen door een explosie. Israëlische inlichtingenfunctionarissen bevestigden dat een uraniumverwerkingsfabriek bij Isfahan is beschadigd na een ontploffing. Het zou 'geen ongeluk' zijn, aldus de Israëliërs.

Dit nieuwe incident is de zoveelste aanwijzing dat Israël en de VS, of ieder afzonderlijk, bezig zijn met het saboteren van het omstreden atoomprogramma van Iran. Het geheime plan zou mogelijk een alternatief zijn voor Washington en Jeruzalem voor een verwoestende, preventieve aanval op de kerninstallaties.

Drie weken geleden werd al de architect van het Iraanse raketarsenaal, Hassan Moghaddam, gedood bij een geheimzinnige explosie buiten Teheran. Sinds 2007 zijn ook vier belangrijke wetenschappers die werkten voor het omstreden atoomprogramma neergeschoten, opgeblazen of vergiftigd in Teheran.

Over de ontploffing bij Isfahan wordt al sinds maandag druk gespeculeerd. Het semi-officiële persbureau Fars bevestigde aanvankelijk dat er een enorme explosie was geweest in de miljoenenstad. Bewoners meldden dat hun ramen trilden door de bijzonder zware ontploffing. De explosie zou zo groot zijn geweest dat ze zelfs flats deed schudden. Dit bericht werd bevestigd door een hoge lokale functionaris maar kort daarna weer tegengesproken door de vicegouverneur van de provincie.

Ook het staatspersbureau Press TV meldde dat berichten over de enorme explosie "zonder enige grond en verzonnen" waren. De verwarring en ontkenningen voedden echter meteen de speculaties dat de nucleaire installatie bij de stad was getroffen.

Rookpluimen

Uit satellietfoto's zou nu blijken, zo meldde The Times woensdag, dat er inderdaad een explosie is geweest bij de uraniumverwerkingsfabriek ten oosten van de stad. Het complex, dat sinds 2006 operationeel is, is een van de belangrijkste atoominstallaties bij Isfahan. In de fabriek wordt uranium geschikt gemaakt voor gebruik in de belangrijkste nucleaire installatie van Iran: de omstreden verrijkingsfabriek in Natanz.

Volgens de krant zijn op de foto's rookpluimen te zien en de schade die door de explosie is veroorzaakt. Volgens een Israëlische inlichtingenbron, die de krant mogelijk inzage heeft gegeven in de beelden, is er "geen enkele twijfel" dat het complex is getroffen door een ontploffing.

Met name het gedeelte waar belangrijke grondstoffen worden opgeslagen, zou flink zijn getroffen. De cruciale installatie verwerkt jaarlijks, zo blijkt uit gegevens van het atoomagentschap IAEA, zo'n 200 ton uranium voor Natanz. Volgens de VS en Israël zou de fabriek ook een belangrijke rol spelen bij de nieuwe plannen van Teheran om uranium verder te gaan verrijken tot 19,7 procent.

Als dit uranium wordt opgewerkt tot zo'n 90 procent, kan het worden gebruikt voor een atoombom. Dat nu uitgerekend deze fabriek ook is getroffen door een enorme explosie, zou daarom geen toeval zijn. Beide mysterieuze explosies komen kort na een IAEA-rapport dat de internationale zorgen bevestigt dat Iran mogelijk werkt aan een kernwapen.

"Er zijn landen die economische sancties opleggen", reageerde de Israëlische minister van Inlichtingenzaken Dan Meridor maandag cryptisch op speculaties dat Jeruzalem achter 'Isfahan' zit. "En er zijn landen die op andere wijze optreden tegen het Iraanse nucleaire gevaar."

Het Witte Huis noemde het onlangs "absurd" dat de VS, in alle stilte, bezig zijn met het onthoofden en saboteren van het Iraanse atoomprogramma. Zowel president Obama als de Israëlische premier Netanyahu hebben de afgelopen weken echter benadrukt dat "alle opties op tafel liggen" om Iran ervan te weerhouden dat het een kernmacht wordt.

Uit satellietfoto's die maandag door het bedrijf Digital Globe zijn gepubliceerd, blijkt dat de militaire basis waar Moghaddam is gedood, flink is verwoest. De mysterieuze explosie bij Bidganeh kwam nadat Iran, zo meldt de Amerikaanse denktank ISIS, nieuwe vorderingen had geboekt met het Shahab-raketprogramma.

De Shahab-3 kan Israël bereiken. "De vijand wilde hem altijd uit de weg ruimen", aldus een Iraanse commandant tegen het officiële persbureau IRNA over de plotselinge dood van Moghaddam.