Direct naar artikelinhoud

Nokia Siemens schrapt 17.000 banen

De telecomnetwerkfabrikant Nokia Siemens Networks haalt de hakbijl boven. 17.000 van de 74.000 werknemers worden tegen eind 2013 aan de deur gezet.

Nokia Siemens Networks (NSN) is de verlieslatende joint venture van het Finse Nokia en het Duitse Siemens. Het bedrijf heeft het, net als Alcatel-Lucent, knap lastig om zich te weren tegen de goedkopere Chinese concurrentie.

Eind september kondigden Nokia en Siemens aan dat ze samen nog eens 1 miljard euro in hun gezamenlijke project investeren. De joint venture moet in de komende twee jaar 1 miljard euro besparen. Dat gebeurt door niet-kernactiviteiten af te stoten. En door 17.000 van de 74.000 medewerkers te bedanken voor bewezen diensten.

Eerste gsm-netwerk

De organisatie wordt vereenvoudigd, het aantal productiesites gaat naar omlaag. Ook in het aantal leveranciers wordt flink gesnoeid. NSN profiteert voorts van synergieën door de integratie van Motorola Solutions, dat afgelopen jaar werd overgenomen.

De focus van het bedrijf komt op mobiel breedband en diensten te liggen. Een markt van 70 miljard euro (2011) waarop NSN na Ericsson de grootste speler is.

"Het zijn noodzakelijke maatregelen om op de lange termijn concurrentieel te blijven en de rendabiliteit te verbeteren in een uitdagende telecommarkt", zegt NSN-topman Rajeev Suri. En nog: "Onze inzet voor onderzoek en ontwikkeling blijft onveranderd. De komende jaren zullen onze investeringen in mobiel breedband toenemen."

NSN bouwde twintig jaar geleden het allereerste gsm-netwerk. In België stelt NSN 325 mensen te werk in Herentals, Diegem, Brussel en Bergen. Het is nog niet geweten of daar ontslagen vallen, zegt Filip Rommelaere, de Belgische country director van NSN.