© thv

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Brandweer: “Help ons in plaats van selfies te nemen”

Kapitein Philippe Delacauw van de brandweer van De Panne is gefrustreerd nadat de reddingsactie van een gestrande reuzenhaai zaterdag mislukte en het dier stierf. Hij vroeg omstaanders om hulp, maar slechts drie mensen reageerden.

thv

“De brandweermannen hebben alles gedaan wat ze konden. Urenlang stonden ze, soms tot schouderhoogte, in het koude water van de Noordzee om het dier weer naar volle zee te krijgen. Alle lof daarvoor. De frustratie is er vooral omdat bijna niemand op het strand ons hielp. Met zes mensen kwamen we toe op het strand. Onvoldoende mankracht om een reuzenhaai van een halve ton met riemen terug in het water te trekken. Dus vroegen we omstaanders om even te helpen Op een drietal mensen na reageerde niemand op onze oproep. Nochtans was de reuzenhaai in een mum van tijd omringd door een massa strandgangers.”

Ongevaarlijke haaiensoort

Waarom de reuzenhaai zo dicht bij onze kust kwam is onduidelijk. “Zeker is dat het dier in moeilijkheden kwam door de gevaarlijke zandbanken dicht bij het strand. Een tweede reuzenhaai die tegelijk gespot werd, bleef wel op veilige afstand. Het is een totaal ongevaarlijke haaiensoort. Het dier voedt zich met plankton”, zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De gemeente De Panne liet het kadaver wegnemen. Het wordt onderzocht door de universiteit van Gent.

© credit

© thv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER