Direct naar artikelinhoud

Twee op drie Finnen vinden dat hun land racistisch is

In de Finse politiek is fel gereageerd op een onderzoek waaruit blijkt dat bijna twee derde van de bevolking Finland als een racistisch land ziet.

Uit een opiniepeiling van de Finse krant Helsingin Sanomat, uitgevoerd onder duizend Finnen door onderzoeksbureau TNS Gallup, blijkt dat 60 procent van de bevolking zegt Finland op zijn minst een 'tamelijk racistisch land' te vinden. Slechts 14 procent van de respondenten ziet zichzelf overigens als min of meer racistisch.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 35 procent van de respondenten de stelling onderschrijft dat 'de islam een bedreiging vormt voor de westerse waarden en democratie'. Dertig procent stemde geheel of gedeeltelijk in met de stelling dat 'mensen van bepaalde rassen niet geschikt zijn om in een moderne samenleving te leven'. Onder aanhangers van de populistische Ware Finnen, sinds april de derde partij van Finland, was dit zelfs 51 procent.

"Dat is racisme", stelt commentator Kari Huhta van Helsingin Sanomat. Hij stelt dat de uitkomsten van het onderzoek, die niet veel verschillen met een onderzoek een aantal jaren eerder, in een ander daglicht staan nu de Ware Finnen zo'n grote verkiezingszege hebben geboekt. De partij ging in april van 4 naar 19 procent van de zetels in het Finse parlement.

De Finse premier Jyrki Katainen reageerde fel op de uitkomsten. "Waar zijn wij Finnen in 's hemelsnaam bang voor?", zei hij tegen de Helsingin Sanomat. Volgens hem is er de laatste anderhalf jaar iets misgegaan en heeft zich iets zeer 'on-Fins' voorgedaan. "Een open debat over immigratie is welkom, maar menselijke waardigheid is iets heel anders." Hij voegde daaraan toe dat er zoveel religies zijn dat mensen nergens meer aan toekomen als ze daar allemaal bang voor moeten zijn. "Een blanke Lutheraan is een zeldzaamheid in deze wereld."

Ook partijleider Timo Soini van de Ware Finnen reageerde als door een wesp gestoken. Hij noemde de uitkomsten 'tendentieus'. "Dat Soini nu zo fel reageert, komt omdat zijn partij is verdeeld tussen anti-EU-stemmers en anti-islamstemmers", zegt commentator Huhta. "De ene helft van de partij is dus helemaal niet blij dat de andere helft van de kiezers racistisch is."

Een wetenschapper interpreteerde de neiging van de Finnen om hun land als racistisch af te schilderen maar zichzelf niet, als positief. "Dan betekent dat racisme als iets negatiefs wordt gezien."(VK)