Direct naar artikelinhoud

Gerenoveerde woningen fors duurder

Op renovatieprojecten moet voortaan 21 procent btw worden aangerekend. Dat is het gevolg van een administratieve beslissing van de centrale btw-diensten. 'Dat staat haaks op het overheidsbeleid om stadskankers aan te pakken', zegt Marc Dillen van de Confederatie Bouw.

In tal van grote steden worden oude fabriekspanden opgekocht door projectontwikkelaars, die de panden na een grondige renovatie doorverkopen als residentieel vastgoed. De talloze lofts en appartementen die daaruit voortspruiten, zullen voortaan een fors stuk duurder worden. Dat is het gevolg van een beslissing van de centrale btw-diensten, na een onderzoek van de fiscus.

Het huidige gunstige btw-tarief van 6 procent voor de commercialisering van dergelijke renovatieprojecten moet worden geschrapt. Voortaan geldt hetzelfde tarief van 21 procent. Een fiks verschil, dat de verkoopprijs fors zal doen oplopen voor projecten die in de steigers staan. En dat de toekomst van nieuwe projecten hypothekeert.

Terugwerkend

"Het gaat om projecten waarbij bestaande gebouwen worden aangekocht en gerenoveerd", specificeert Marc Dillen, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Confederatie Bouw. Dergelijke projecten worden opgesplitst in een contract voor de aankoop van (een deel van) het oude gebouw, en een onderdeel dat de renovatie via het aannemingscontract ondersteunt.

Het is dat aannemingscontract dat tot nog toe kon genieten van een verlaagd btw-tarief. Danny Stas, advocaat bij het kantoor Laga, stelt in een analyse dat "een dergelijke commercialisatie voortaan wordt beschouwd als een verkoop op plan, waardoor 21 procent btw op het geheel moet worden betaald".

Bovendien geldt dit ingenomen standpunt ook voor het verleden, zodat de fiscus de zogenaamde juridische constructies kan herkwalificeren en dus de toepassing van het btw-tarief van 6 procent ter discussie kan stellen. "Op basis van de verjaringsregels kan hij in principe teruggaan tot en met 2011", aldus Danny Stas. "Er zijn door verschillende btw diensten al goedkeuringen verleend aan bestaande projecten voor een gunsttarief van 6 procent. En er is momenteel veel onduidelijkheid over de juiste toepassing van dat tarief. Daarom is besloten om een overgangsmaatregel in te bouwen, voor lopende dossiers."

Concreet: projecten waarvoor de fiscus eerder zijn formele of stilzwijgende toestemming gaf, komen wel nog in aanmerking voor het gunsttarief. Wie al zo'n gerenoveerd appartement heeft gekocht, kan dus gerust zijn. Wie op het punt staat zo'n appartement te kopen, mag wel een fikse stijging van de aankoopsom verwachten.

Marc Dillen begrijpt het niet: "We zijn allemaal verrast door deze beslissing. Dat zal zeker problemen geven voor bepaalde projecten, maar we hebben nog geen zicht op de precieze impact. We zijn hier ook een beetje door overvallen."

Dillen begrijpt het allemaal niet goed. "Deze beslissing staat haaks op het overheidsbeleid om stadskankers aan te pakken. Talloze stadvernieuwingsprojecten zullen hierdoor in de koelkast belanden. De volgende Vlaamse regering doet er goed aan om hier heel snel duidelijkheid te verschaffen. Als ze wil inzetten op renovatie om oude panden en krotten te ontwikkelen, dan is dit wel een heel fout signaal."

Dillen kon nog niet zeggen of beroep aangetekend kan worden tegen de administratieve beslissing. "We moeten alles nog eens goed bekijken."