Direct naar artikelinhoud

Het kasteel van Dracula

Het bekendste fort van Transsylvanië staat te koop. De bejaarde Habsburgse eigenaars kunnen de toeristische trekpleister niet langer onderhouden. Zijn naam en faam dankt het kasteel slechts aan één man: Vlad Tepes, alias graaf Dracula.

Tegen de steile heuvel van het Roemeense dorpje Bran staat een sprookjesachtig maar dreigend kasteel. Dagelijks passeren hier duizenden toeristen, in het voetspoor van Dracula. Want wie Transsylvanië zegt, denkt knoflook en vampiers. En toch heeft de burcht in wezen niets met de beruchte vampier te maken. Het bouwwerk doet dan wel denken aan de setting uit de mythische verhalen van de Ierse auteur Bram Stoker.

In 1897 schreef Stoker zijn briefroman over graaf Dracula, de aristocratische vampier uit Transsylvanië. Het horrorverhaal zou zich aanvankelijk in Oostenrijk afspelen, maar de auteur herbergde zijn antiheld in Roemenië. Tijdens een bezoek aan de bibliotheek van het British Museum viel zijn oog op de geschiedenis van Vlad Tepes, de vorst van Walachije die in de 15de eeuw de Turken verjoeg.

Tepes stond bekend als de Spietser, omdat hij zijn vijanden op afschrikwekkende wijze de dood injoeg. Het levensverhaal werd opgesmukt met dat van mythische vampiers. Hoewel Stoker nooit in Roemenië is geweest, beschreef hij de heuvelachtige landschappen tot in het kleinste detail, louter op basis van het historisch materiaal dat hij verzamelde.

Valse gebitten

Hoewel Stoker het kasteel van Bran uit de 13de eeuw niet kende, werd de plek vrij snel aangeduid als de thuisbasis van Dracula. Aan de voet van het kasteel van Bran voorzien souvenirverkopers de dagelijkse toeristen van T-shirts, soepbekers en valse gebitten. Dat terwijl de echte Dracula, Vlad Tepes, hier hoogstens is verbleven tijdens zijn oorlogsraids. Of tijdelijk werd gevangen gezet, afhankelijk van de geschiedschrijving.

De mythische burcht was tot 1948 eigendom van koningin Marie van Roemenië, de kleindochter van de Britse koningin Victoria. Haar dochter prinses Ileana heeft het zelfs omgebouwd tot ziekenhuis. Maar de koninklijke familie werd door het communistische regime verjaagd, en het kasteel werd een staatsmuseum. Onder Nicolae Ceaușescu, dictator van de Roemeense Communistische Partij, werd elke link met Dracula verboden. Hij verzette zich met hand en tand tegen de verheerlijking van de demonische held, het boek mocht het land niet meer in. Want Ceaușescu verheerlijkte Vlad Tepes, maar verachtte graaf Dracula.

In 2006 werd het kasteel teruggegeven aan de toen 68-jarige Dominic von Habsburg, kleinzoon van Marie en zijn twee zussen. Bij de overdracht reageerde hij aanvankelijk erg emotioneel. "In 1948 kregen we 24 uur om uit het kasteel te trekken", zei Von Habsburg toen. "We zijn op een trein gesprongen en vertrokken. Net daarvoor heb ik mijn fiets nog geschonken aan mijn beste vriend in het dorp. Nooit had ik gedacht om naar deze plek te kunnen terugkeren."

Een half jaar later waren de emoties bedaard en zette de man het eigendom in de etalage. Vraagprijs: 60 miljoen euro.

Een koper is er toen niet gevonden. Intussen werd het kasteel geëxploiteerd als museum en als trouwzaal. De huurprijs ligt nog altijd tussen de 4.000 en 18.000 euro, exclusief btw. Maar nu, acht jaar later, wil de familie het kasteel van Bran opnieuw van de hand doen. De Habsburgers zijn flinke zeventigers geworden en hebben de tijd noch energie om de plek verder uit te bouwen.

Toch staat er geen Te Koop-bordje in de voortuin. Het kasteel wordt uitsluitend aangeboden via het ons-kent-onscircuit.

"Als er iemand een redelijk bod doet, bekijken we om wie het gaat en wat ze ermee willen doen", zegt Mark Meyer van het New Yorkse Herzfeld and Rubin, dat de verkoop beslecht.

In prima staat

Volgens de verkoper is het pand in goede staat, er zou enkel wat werk zijn aan de sanitaire voorzieningen. Het kasteel kan een paar dozijn aartshertogen, nakomelingen en een flinke stoet bedienden en soldaten huisvesten. De geschiedenis heeft ook bewezen dat de vestiging resistent is aan kanonskogels, toch ook niet onbelangrijk.

"De familie heeft goed zorg gedragen voor het kasteel. Het is in betere staat dan toen het nog gerund werd door de overheid", zegt Meyer in The Telegraph. "We hopen het te verkopen aan iemand die het verder als een toeristische bestemming wil uitbouwen. Op dit moment zijn we al bezig met het installeren van een glazen lift die door de berg loopt, en met een lichtshow rond Dracula en de geschiedenis van de plaats. Want dit is niet alleen een nationaal monument, het is de grootste en belangrijkste attractie in Roemenië."

Op zich is dat niet moeilijk. Ja, Roemenië heeft veel moois te bieden. Prachtige heuvels en hooggebergten, pittoreske kerkkastelen, idyllische velden vol schaapskuddes. Alleen blijven de toeristen weg.

Wat de vraagprijs anno 2014 is, wil Meyer niet kwijt. Maar met een terrein van meer dan 7.000 m2 is er alvast genoeg ruimte voor de bouw van een heus Dracula Land. Met 560.000 betalende toeristen per jaar is er alvast marge voor de lucratieve trekpleister. Geïnteresseerde kopers kunnen alvast contact opnemen met Mark Meyer op het nummer +1 212 471 8500.