Direct naar artikelinhoud

VIER en VTM nek aan nek

Zowel VTM als VIER schieten dit televisienajaar sterk uit de startblokken. De slimste mens ondervindt geen kijkcijferhinder van het latere uitzenduur. Al krijgt de populaire quiz concurrentie van Zuidflank, de nieuwe fictiereeks waar VTM op maandag mee uitpakt.

De eerste avond van het nieuwe televisiestation eindigt op een gelijkspel tussen VIER en VTM die allebei fors inzetten op maandagavond. VTM pakt die avond uit met het succesformat Boer zkt vrouw en de gloednieuwe fictiereeks Zuidflank. VIER kiest voor de vroegere VRT-successen De rechtbank en De slimste mens. Twee zendschema's die elkaar qua kijkcijfers en marktaandelen in evenwicht houden, zo blijkt.

Boer zkt vrouw doet het met 701.146 kijkers dan wel beter dan De rechtbank die met 518.771 kijkers tevreden moet zijn, maar dat verschil kan De slimste mens later op de avond gedeeltelijk compenseren. De eerste aflevering van de quiz waarin Inge Paulussen het opnam tegen William Boeva en Wouter Torfs wist 634.844 kijkers te boeien. Zowat 65.000 meer dus dan de fictiereeks Zuidflank die afklokte op 568.955 kijkers.

Niet wegzappen

De slimste mens lijkt zich dus ook dit najaar als sterkhouder te ontpoppen bij VIER. Vorig jaar was de eerste aflevering in volle VIER-gekte nog goed voor 944.000 kijkers, maar de kijkcijfers daalden na die veelbelovende start al snel naar een niveau vergelijkbaar met de kijkers die het programma maandagavond wist te lokken.

Vorig jaar stond De slimste mens wel nog in volle primetime, dit jaar kreeg het programma een plek later op de avond. Maar dat lijkt de kijkcijfers voorlopig niet te schaden. Integendeel zelfs. Dankzij dat schuiven met De slimste mens slaagt VIER erin om gedurende langere tijd een breed publiek aan zich te binden. Waar de zender vorig jaar het gros van de kijkers na afloop van De slimste mens - omstreeks kwart voor tien - zag wegzappen, blijven die nu tot na elf uur bij de zender hangen.

Al hangt veel natuurlijk af van het programma dat aan De slimste mens vooraf gaat. De rechtbank was vorig jaar al een sterkhouder en deed het dus ook maandagavond goed. Maar het is afwachten of ook Geubels en de Belgen op donderdag of de herhalingen van Vermist op woensdag even goed zullen doen.

Vooravond voor Eén

Terwijl VIER en VTM op maandag bakkeleien om de primetime, laat Eén zien dat het treintje dat de zender net daarvoor op de rails zet nog niets aan kwaliteit heeft ingeboet. De opeenvolging van Blokken (606.449), Het journaal (829.557), Iedereen beroemd (817.805) en Thuis (1.150.628) blaast alle concurrentie op dat moment genadeloos weg.

Grootste slachtoffer is het nieuwe VIER-programma De Ideale Wereld. Dat dagelijkse magazine van en met Otto-Jan Ham moest het maandagavond met amper 69.222 kijkers stellen. De vooravond blijft dus een probleem voor VIER dat daar eerder ook al met De Kruitfabriek, Plan B en de kwis Rasters experimenteerde. Drie programma's die ondertussen afgevoerd zijn.

In de strijd tussen de kleintjes trok 2BE op maandag aan het langste eind. De zender bouwt aan een reputatie wat comedy van eigen bodem betreft en dat werpt zijn vruchten af. De nieuwe reeks En toen kwam ons ma binnen was goed voor 332.497 kijkers en een voor 2BE astronomisch marktaandeel van 17,2 procent bij de commercieel interessante doelgroep van 18 tot 54-jarigen. Het nieuwe seizoen van Belpop dat maandagavond aftrapte met een aflevering rond het fenomeen New Beat moest het met 188.658 kijkers stellen.