Direct naar artikelinhoud

Daklozen vaak slachtoffer van geweld

Een onbekende probeerde enkele daklozen de keel over te snijden aan het Brusselse Zuidstation afgelopen weekend. Het motief laat naar zich raden. 'Daklozen durven vaak niet naar de politie te stappen.'

In de nacht van zondag op maandag vonden twee aanvallen plaats op daklozen aan het station van Brussel-Zuid. De politie vermoedt dat het om dezelfde dader gaat. In totaal raakten drie mensen gewond, waaronder twee zwaargewonden. Een van hen bevindt zich nog steeds in het ziekenhuis.

De eerste aanval vond plaats in de Onderwijsstraat in het bijzijn van een groep daklozen. Nadat de vooralsnog onbekende dader zijn eerste slachtoffer maakte, probeerde een andere dakloze hem achter na te gaan. De man werd in zijn nek gestoken.

De tweede aanval gebeurde op het Hortaplein. De getuigen gaven aan hun belager niet te kennen. Volgens de daklozen was er geen conflict dat de aanleiding voor het geweld zou kunnen vormen. De politie heeft de dader nog niet kunnen identificeren, maar onderzoekt momenteel de camerabeelden van het station.

"Geweld in het Zuid-station is een oud verhaal. Niet alleen bij daklozen, maar ook bij de politie, veiligheidsdiensten en de reizigers zelf. Maar zeker op straat gebeurt het elke dag: kloppen, messteken, noem maar op", reageert Laurent Van Hoorebeke, directeur van thuislozenzorg La Strada.

Ook coördinator van straathoekwerk Diogenes, Laurent Demoulin, benadrukt de gevaren en de frustratie die een leven op straat met zich meebrengen. "Het is belangrijk dat straathoekwerkers de daklozen op een respectvolle manier benaderen, naar hen luisteren en vooral hen proberen te begrijpen. De daklozen appreciëren dit: onze werkers hebben hierdoor nog nooit te maken gehad met fysieke agressie", zegt Demoulin.

Wanneer de Diogenes-werkers vernemen dat de daklozen slachtoffers waren van geweld, moedigen ze hen aan naar de politie te stappen met hun verhaal: "Daklozen moeten vaak een drempel overwinnen vooraleer ze klacht durven in te dienen bij de politie. Je moet ze het gevoel geven dat ze meetellen en dat hun aangifte wel degelijk van belang is." De federale politie richtte daarom enkele jaren geleden het Herscham-team op dat zich specialiseert in het werken met daklozen door contact te leggen met de straatbewoners zelf.