Direct naar artikelinhoud

Eigen goede doel eerst

Studio Brussel trekt voor Music for life dit jaar duidelijk de kleinschalige kaart. Geen muskietennetten in Afrika of wc's in Azië, wel Vlaamse vzw's waar je naar eigen keuze acties voor op touw kunt zetten. 'Niet het project maar de solidariteit staat deze keer centraal.'

'Dit jaar kies je zelf je goede doel.' Met die slogan trok Studio Brussel de nieuwe Music for life-carrousel op gang. Samen met de Koning Boudewijnstichting (KBS) gaat het radiostation op zoek naar scholen, verenigingen en vrienden die geld willen inzamelen voor een Vlaamse vzw naar keuze.

Filantropie

De spelregels zijn eenvoudig. Vlaamse of Brusselse maar bovenal Nederlandstalige verenigingen zonder winstoogmerk (vzw's) komen in aanmerking voor de actie.

Andere voorwaarde: de vzw's moeten zich inzetten voor de levenskwaliteit van andere mensen en hun omgeving. "Het moet om een goed doel gaan", benadrukt Josse Abrahams van de KBS. Jeugdbewegingen of serviceclubs die de eigen lokalen willen opfrissen, vallen dus uit de boot.

De Koning Boudewijnstichting moet de hele actie in goede banen leiden. "Wij screenen de vzw's en beslissen of een goed doel aanvaard wordt of niet", zegt Abrahams. "De opbrengsten komen eerst bij ons terecht, waarna we ze uitbetalen aan de verschillende goede doelen." Die aanpak moet de grootste chaos en mogelijke misbruiken aan banden leggen.

Dat het concept aanspreekt, bleek gisteren luttele uren na de aankondiging. Ruim 630 meldingen van goede doelen waren op dat moment al binnen.

Vraag is of Studio Brussel met deze editie het grote publiek zal meekrijgen. In het verleden koos het radiostation voor een duidelijk verhaal (muskietennetten, sanitair, dementie), nu staat er een enorme waaier aan filantropie op stapel. "Die versplintering houdt sowieso gevaren in", zegt Koen Van den Broeck van het pr-bureau Ethicom, gespecialiseerd in fondsenwerving voor goede doelen.

"Vele kleintjes gaan iets krijgen", zegt hij. "De kans dat je met deze editie van Music for life op het terrein echt een verschil zult maken, is relatief klein. Veel belangrijker is de enorme mobilisatie die mogelijk is. Mensen die zich al jarenlang inzetten voor goede doelen, krijgen eindelijk eens een forum. Het zichtbaar maken van solidariteit is hier belangrijker dan het project zelf."

Xavier Declercq, ontwikkelingsexpert van Oxfam Solidariteit, treedt hem daarin bij. "Zo'n actie onderstreept solidariteit als een fundamentele waarde en slaagt er misschien in de verzuring te doorbreken. Het geeft mensen die zich inzetten voor anderen een forum, zonder dat ze daar zelf iets bij te winnen hebben. Dat is waardevol."

Transparantie

Toch staat nu al vast dat het nieuwe concept de transparantie niet ten goede zal komen. "Wij gaan niet controleren wat er nadien met dat geld gebeurt", zegt Abrahams. "Natuurlijk zijn er grotere vzw's die in hun jaarverslag tekst en uitleg geven over de besteding van hun middelen, maar bij kleinere vzw's ga je als donateur uit van de goodwill van de mensen die daar aan het hoofd staan."

Minder controle dus, en de kans is groot dat her en der enkele honderden euro's slecht besteed zullen worden. "Het zij zo", zegt Declercq. "Er is wel een beetje ruimte voor error. Voor - vaak jonge - mensen van goede wil moet je een beetje vergevingsgezind zijn. Wat niet betekent dat we de discussie over wat goede en slechte hulp precies is, uit de weg moeten gaan."