Direct naar artikelinhoud

'Wie kan neen zeggen tegen Manchester United?'

Marouane Fellaini heeft een ware transferthriller achter de rug. Hij kan eindelijk rustig tekst en uitleg geven bij zijn droomtransfer. 'Wie kan neen zeggen tegen Manchester United?'

Everton deed wel heel moeilijk over de overgang van Fellaini. Tot de allerlaatste minuut werd er gebikkeld. "Maar ach, zo gaat het er nu eenmaal aan toe tijdens de mercato", zucht de middenvelder diep. "Dat zijn de wetten van het voetbal. Het was absoluut de meest stresserende transferperiode ooit. Ook bij de vorige kwam er wat stress kijken, maar toen wou Everton me niet laten gaan. Dat was nog met David Moyes als coach, nu was er een nieuwe trainer (Roberto Martinez, HVM)."

Heeft Moyes contact met je gehouden toen hij naar Manchester United vertrok?

"Dat is privé."

Hij heeft je toen geen belofte gedaan?

"Neen, over een transfer heeft hij bij zijn vertrek niets gezegd."

Zou je ook zo hebben aangedrongen mocht Moyes niet bij Manchester United zitten?

"Ik ken David natuurlijk goed, maar wie kan neen zeggen tegen Manchester United? Dat staat toch los van een trainer."

Er stond een opstapclausule in je contract, waarbij je voor 27,5 miljoen weg kon, maar die verliep op 31 juli.

"Het was inderdaad minder stresserend geweest mocht United die toen gelicht hebben. Maar het is nu gelopen zoals het is gelopen. Bovendien wilden ze Leighton Baines en mij, maar de voorzitter van Everton wou niet alle goede spelers verkopen."

Wanneer heb je je contract ondertekend?

"Om 23u59. Zelfs dan was ik nog niet helemaal zeker. Ik heb nog vijf minuten in twijfel gezeten, maar de staf van Manchester United verzekerde me dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken."

Naar verluidt liet je zelfs 1,5 miljoen euro tekengeld vallen om de deal toch maar rond te krijgen.

"Het klopt dat ik een premie heb laten vallen, maar over de cijfers wil ik niet praten. Everton deed moeilijk en ik wou absoluut vertrekken. Dus heb ik die toegeving gedaan."

Op welke plaats ga je spelen?

"Dat zal ik wel zien als ik daar maandag begin te trainen."

Wat herinner je je van de wedstrijden tegen United?

"Dat ik toen altijd goed gespeeld heb. Ik heb ook drie keer tegen hen gescoord. Twee keer thuis en één keer op Old Trafford. Ik was wel altijd onder de indruk van hun stadion. Manchester United was mijn droomclub als kind."

Eerst is er de interland in Schotland. Wil je extra bewijzen dat je je transfer waard bent?

"Ik moet niets bewijzen. Ik speel al vijf jaar in Engeland. Als ik het niveau niet had, zou ManU me niet willen. En ik zal nog verbeteren."

Ken je de Schotten een beetje?

"Toch wel, want verschillende van hun spelers voetballen in Engeland. Het zal oorlog zijn. Maar we hebben genoeg ervaring. De Rode Duivels die in de Premier League spelen, kennen het Engelse voetbal. We moeten vooral geconcentreerd blijven."

Gelukkig reizen er ook 10.000 Belgische supporters af.

"Dat is veel. Ik hoop dat ze zullen kunnen rivaliseren met de Schotse supporters, maar ze moeten vooral ons steunen. Laten we de Schotten niet onderschatten. Ze hebben gewonnen in Kroatie. Dat zegt genoeg."