Direct naar artikelinhoud

Opdracht De Wever in ronde vier? Brandjes blussen

Informateur Bart De Wever gaat vandaag om 11 uur bij koning Filip langs om meer dan waarschijnlijk voor de derde keer een verlenging van zijn opdracht te vragen.

De N-VA-voorzitter tast de mogelijkheden af om een centrumrechtse regering op de been te brengen, maar ziet nog altijd kansen. "Zolang we het gevoel hebben dat er een positieve evolutie is en de partners naar elkaar toegroeien - al is het centimeter per centimeter - is het zinvol om verder te gaan", klinkt het in zijn entourage.

De Wever zal in eerste plaats de weerstand moeten wegwerken bij MR en cdH langs Franstalige kant. Beide partijen hebben naar eigen zeggen nog geen enkel inhoudelijk voorstel gekregen en vragen van de informateur meer duidelijkheid. Vooral de socio-economische thema's beloven een harde dobber te worden.

CdH en MR vlogen elkaar vorige week in het Waalse Parlement nog in de haren na een conflict over het hertellen van de stemmen in Charleroi. Ook de vorming van de Waalse regering, waar PS samen met cdH MR buitenspel zette, heeft het wantrouwen doen groeien. Als cdH zou afhaken, moet Open Vld aan boord worden gehesen. Maar voorzitter Gwendolyn Rutten liet al weten dat ze dan ook Vlaams wil voortdoen.

Intussen lopen ook de Vlaamse onderhandelingen tussen N-VA en CD&V verder. Gistermiddag was er eerste terugkoppeling van de werkgroep Financiën en Begroting naar de acht hoofdonderhandelaars. De groep met aftredend Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) stelde het budgettaire kader voor waarbinnen de volgende Vlaamse regering zal moeten werken. "We hebben de budgettaire contouren besproken. Die zullen verder verfijnd worden in een technische werkgroep", zo zei N-VA-delegatieleider Geert Bourgeois na afloop van de vergadering. Woensdag schieten de thematische werkgroepen uit de startblokken.

Minister-president Kris Peeters ontkende dat CD&V de Vlaamse formatie wilde afremmen om op federaal niveau alle mogelijkheden open te laten. "Ik ben niet van plan om te temporiseren. Wij werken aan ons eigen tempo. Maar wij gaan ervan uit dat De Wever dat ook doet op federaal niveau."