Direct naar artikelinhoud

Wielerseizoen nu ook echt van start

Nooit triomfeerde de winnaar van de Omloop in datzelfde seizoen in de Ronde van Vlaanderen. Tom Boonen weet dus voldoende. Zo nodig hoeft hij morgen dat gat in zijn palmares niet dicht te fietsen. Als hij in april maar goed is, nietwaar?

Nooit won een renner vier keer de Ronde van Vlaanderen. Nooit vijf keer Parijs-Roubaix. Maar Tom Boonen is in 2014 op recordjacht. Hij weet wat hem straks in april te doen staat. "Twee koerskes, de eerste en tweede zondag van april. Als hij die maar wint", laat zijn sponsor Marc Coucke zich ontvallen. Dan is Boonen alleen recordhouder in de kasseienklassiekers van het noorden. Waarom vandaag dan niet de Omloop proberen te winnen? Of hij nu de statistieken tegen heeft of niet. Vooruit dan maar.

Tom Boonen op de erelijst, het zou de tanende faam van de Belgische openingsklassieker er weer wat bovenop helpen. Luca Paolini, Langeveld of Flecha, een mens wordt er niet warm of koud van. Alleen Sep Vanmarcke liet het palmares van de Belgische openingskoers de laatste jaren wat oplichten. Vanmarcke werd vorig jaar tweede in Parijs-Roubaix. Dan slaagt de Omloop er nu en dan toch nog in om nieuw talent aan de oppervlakte te brengen.

Tot nader order en misschien tegen beter weten in is de Omloop alleen in de lage landen nog populair. En zelfs dat. Tweevoudig winnaar Philippe Gilbert gaat vandaag en morgen in twee onbekende wedstrijden in het zuiden van Frankrijk aan de slag. Om maar te zeggen.

Toch stroomt het vandaag weer vol op het magnifieke Gentse Sint-Pietersplein. De voorbije weken ging het om de Tour Down Under en de Rondes van Dubai, Qatar en Oman. Dat heet mondialisering van het wielrennen. Maar de Burj Khalifa, de Corniche van Doha of de soukh van Muscat gaven maar een desolate aanblik, vergeleken met het volk dat straks in Gent weer op de been zal zijn. Laat het dan zo zijn dat wereldsterren als Cancellara, Sagan, Cavendish of Kittel hun kat sturen.

Het wielerseizoen is weer begonnen. Het leek er al een tijdje op, maar vandaag is het echt. De magere Belgische oogst van 2013 is doorgespoeld. Tom Boonen is terug. En hoop op Belgische succes is weer gewettigd.