Direct naar artikelinhoud

Kritiek op banenplan PS

De Waalse overheid moet de helft van het loon betalen om werkloze school-verlaters aan een job te helpen. 'Geen goed idee, het overheids-beslag is al zo groot.'

"Natuurlijk is het goed om jongeren uitzicht te geven op werk", vertelt arbeidsmarktspecialst Luc Sels (KU Leuven). De werkloosheid in Henegouwen ligt bijvoorbeeld op 35 procent. "Maar de vraag is of het aan de overheid is om jobs te creëren. Het overheidsbeslag is al zo groot in het zuiden van het land, en dit zou dat alleen maar vergroten."

PS-voorzitter Paul Magnette wil werkloze schoolverlaters na achttien maanden een voltijds arbeidscontract van ten minste een jaar aanbieden. Hij lichtte gisteren een tipje van de sluier van de verkiezingscampagne van zijn partij. Het Waals Gewest zou de helft van het startersloon van ongeveer 1.440 euro bruto per maand financieren, wat jaarlijks zo'n 60 miljoen euro zou kosten.

De wachtperiode van achttien maanden is te lang volgens Sels. "Je riskeert dat de jongeren gewoon gaan wachten tot ze hun job aangeboden krijgen. Bovendien is het bij werkloze jongeren net erg belangrijk om snel te remediëren."

Vlaanderen probeert momenteel kort op de bal te spelen. "De VDAB contacteerde 94 procent van werklozen binnen de vier maanden", zegt Thomas Pollet, woordvoerder van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. "Ze krijgen begeleiding op maat."

Voor laaggeschoolden jongeren zonder job werden onder meer instapstages gecreëerd, een initiatief van federaal minister van Werk Monica De Coninck. "Zo kunnen de jongeren zonder diploma toch hun competenties ontwikkelen", weet Sels. "Al zijn de stages soms te vrijblijvend, zonder echt zicht op vast werk."

Volgens Magnette zou zijn plan elk jaar op 4.000 Waalse en 1.000 Brusselse jongeren mikken. In het slechtste geval geeft het recht op een werkloosheidsvergoeding en een volwaardige sociale bescherming.