Direct naar artikelinhoud

Europese banken moeten voortaan zichzelf redden

Europese banken moeten minstens 55 miljard euro pompen in een noodfonds waarmee ze zichzelf kunnen redden zonder hulp van de overheid. Dat is dit weekend besproken bij geheim topoverleg over de Europese bankensector in Berlijn.

Europa wil komaf maken met banken die gered worden met geld van de belastingbetaler. Europese banken moeten daarom tegen uiterlijk 2028 minstens 55 miljard euro opzijzetten in een speciaal noodfonds. Dat bedrag komt neer op 1 procent van alle gedekte deposito's in de bankenunie.

Over onder meer dat plan vond dit weekend in Berlijn geheim topoverleg plaats, berichten de Duitse kranten Süddeutsche Zeitung en Handelsblatt. Bij het overleg waren volgens hen onder anderen Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, eurocommissaris Michel Barnier, een topman van de ECB, Jörg Asmussen, Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble en een aantal andere Europese ministers van Financiën aanwezig. Süddeutsche Zeitung meldt dat er tussen de aanwezigen veel onenigheid was over maatregelen voor de Europese bankensector. Alleen over het noodfonds, waarvoor de Europese Commissie deze zomer al een voorstel formuleerde, bestaat wel overeenstemming.

Peulschil

De ministers van Financiën van de EU komen morgen bijeen om te praten over de maatregelen, vandaag doet de Eurogroep dat al. Het overleg van dit weekend diende om al van gedachten te wisselen over de belangrijkste voorstellen en breekpunten.

Een van de strijdpunten gaat over welke banken moeten bijdragen aan het fonds: alle 6.000 banken in de Europese Unie of enkel de 130 grootste. Met name Duitsland is voorstander van het laatste, de Europese Commissie ziet het ruimer.

Ook is er nog onenigheid over de mechanismen die in werking moeten treden als een bank failliet dreigt te gaan en het toezicht daarop. De Europese Commissie stelt een overkoepelende Europese aanpak voor, om improvisatie op nationaal niveau bij de ontmanteling van failliete banken te vermijden, zoals dat eerder dit jaar in Cyprus gebeurde. De Europese Commissie wil zelf ook beslissen welke banken gered moeten worden en welke niet. De effectieve ontmanteling kan dan gebeuren door nationale autoriteiten. Het is weinig waarschijnlijk dat er deze week overeenstemming komt over dat resolutiemechanisme, meldt een vooraanstaande bron.

Hamvraag is wat de geloofwaardigheid is van deze maatregel: 55 miljard is een peulschil, als je weet dat de totale staatssteun aan banken in de EU tussen 2008 en 2011 niet minder dan 1.600 miljard euro bedroeg.

Econoom Ivan Van De Cloot: "Dat is net het punt. Deze maatregel is veeleer symbolisch. Europa wil tonen dat het niet alleen de belastingbetaler zal zijn die betaalt als het fout loopt. We moeten de omvang en de structuur van banken aanpakken, maar dat gebeurt niet. Overigens gaat deze maatregel maar ver na 2020 in. Tegen dan is het bibberen dat er niets fout loopt. En helaas zijn er wat dat betreft belangrijke risico's. Ik herken sommige dingen die ik zag en hoorde voor 2008."