Direct naar artikelinhoud

Moordenaar van Pim Fortuyn mag enkelband inleveren

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft geen enkelband meer te dragen. De rechter in Den Haag maakte ook komaf met Van der G.'s locatieverbod voor de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag en Tilburg.

Van der G. had een kortgeding tegen de staat aangespannen om onder de voorwaarden van zijn invrijheidstel- ling uit te komen. De rechter gaf de moordenaar van Pim Fortuyn gelijk. Volgens de magistraat vormden de enkelband en het locatieverbod een aanzienlijke beperking van zijn bewegingsvrijheid en stonden ze niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving te beschermen. De rechter noemde de voorwaarden "niet onrechtmatig", maar achtte het locatieverbod en de enkelband "disproportioneel".
Het contactverbod met de fami- lie van Fortuyn blijft wel in stand, net als het verbod om met de media te praten. Dat zou volgens de rechter voor onnodige maat- schappelijke onrust kunnen zor- gen. Ook moet Van der G. zich wekelijks blijven melden bij de reclassering.
Volkert Van der G. kwam in mei voorwaardelijk vrij, na het uitzit- ten van tweederde van zijn straf. Hij schoot politicus Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroor- deeld tot achttien jaar cel. Het Openbaar Ministerie overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak. Marten Fortuyn, de broer van Pim zegt zeer teleurgesteld te zijn over het vonnis: "Van der G. verhoogt hiermee zijn eigen risico om te gra- zen te worden genomen. Hij is een narcist, een slachtoffer van zijn eigen idealen. Hij zal wel weer een proce- dure beginnen om van zijn andere beperkingen af te komen." De bekende strafpleiter Sven Mary is verrast door de beslissing van de Nederlandse rechter. "De nuchterheid waarmee ze in Nederland beslissingen nemen, is toch opmerkelijk. Je merkt dat ze daar zelden geleid worden door emotie. Een regel is daar een regel."
In België is zoiets in principe ook mogelijk, al ziet Mary het niet met- een gebeuren. "Het gaat hier toch om een moordzaak. De man is per defi- nitie een potentieel gevaar voor de samenleving. Ik zou het bijna een 'zomerbeslissing' noemen. Tijdens vakantieperiodes lijken het aantal vrijlatingen toe te nemen, omdat de 'doorsneerechters' dan niet aan het werk zijn." (VK/SV)