Direct naar artikelinhoud

's Ochtends een avocado (en nog tips om meer groente te eten)

Wie aan zijn dagelijkse aanbevolen dosis van 300 gram groente wil geraken, moet een avocado bij het ontbijt overwegen en schijfjes komkommer voor de tv. Dat schrijft culinair journaliste Janneke Vreugdenhil in haar boek I love groente. De uitgave is in Nederland uitgeroepen tot 'Lekkerste vegetarische kookboek van het jaar'. Vreugdenhil, die zichzelf een omnivoor noemt, wil "geen gezondheidsgoeroe" zijn. "Ik ben gewoon enthousiast over de smaak", zegt ze in de Nederlandse krant Trouw.

Nog te vaak worden groenten gezien als niets meer dan garnituur. Meestal beperkt hun bijdrage zich tot het avondeten. "Tijd voor een radicale omschakeling", zegt Vreugdenhil. Uit een onderzoek uit 2004 bleek immers dat de Belg gemiddeld slechts 138 gram groenten per dag eet. Dat is nog niet de helft van de aanbevolen 300 gram (in Nederland werd dat advies recentelijk zelfs nog aangepast van 200 naar 400 gram per dag). In de zomer eet de Belg dagelijks gemiddeld 146 gram groenten, in de winter amper 126 gram. De norm wordt dus nooit gehaald.

Dat is logisch, zegt de auteur. "Een kropje sla uit de supermarkt weegt misschien 100 of 150 gram", maximaal. Zo'n zakje kant-en-klare sla 75 tot 100 gram. En dat eet je dan op met zijn tweeën!"

Vreugdenhil stelt daarom voor om de hele dag door groenten te eten. 's Morgens smeert ze avocado op de boterham, bloemkool maalt ze fijn als vervanger voor couscous, bietjes worden in chocoladetaart verwerkt. "Ik schreef het niet voor vegetariërs. Ik vind groente mooi en lekker."