Direct naar artikelinhoud

Red Dragons eisen scalp van Italië

De Red Dragons hebben voor een stunt van jewelste gezorgd door volleybalgrootmacht Italië met 2-3 aan de kant te zetten. Sam Deroo en Bram Van den Dries mokerden hun team rechtstreeks naar de kwartfinale. Een primeur voor de mannenploeg.

Er was geen druk tegen de Europese vicekampioen en de nummer drie van de wereld, want de Red Dragons hadden hun doel al bereikt na zeges tegen Wit-Rusland en Denemarken. Toch sloop er twijfel in de rangen van Baeyens. De Wit-Russen drukten de Belgen anderhalve set met de rug tegen de muur, tegen Denemarken flirtten de Red Dragons zelfs nadrukkelijk met puntenverlies.

Iedereen was het erover eens dat het spelpeil tegen de Italianen drastisch de lucht in moest om aanspraak te maken op de poulewinst en de daaraan gekoppelde rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales.

Veelbelovend kon je het wedstrijdbegin niet noemen met een resem opslagmissers die als oud zeer weer de kop opstaken. De 18-11-achterstand leek onoverbrugbaar, maar net op dat moment kwamen de Belgen tot leven. Een pluim voor coach Baeyens die succes kende met zijn gewaagde tactisch steekspel.

België boog de situatie om en vanaf dan heerste ook het besef dat ze de Italianen konden kraken. De Red Dragons met Deroo en Van den Dries op kop bleven met vuur spuwen in set twee. Italië vocht terug nadat het drie matchballen moest toestaan in de vierde set. Een belle moest over de groepswinst beslissen.

Verhees en Van de Voorde trokken hun muur op, de receptie bleef overeind en aanvallend was het om vingers en duimen van af te likken. "Dit is de belangrijkste zege uit mijn loopbaan", juichte libero Dejonckheere. "Wij verslaan hier de derde beste ploeg van de wereld. Zij startten nochtans met de nodige arrogantie en ze leken op weg naar een makkelijke zege. Maar na de 18-12 trok onze teamspirit en ons enthousiasme ons over de streep."

In de kwartfinale treffen de Belgen allicht Europees kampioen Servië. "Probeer ons nu maar af te stoppen", zegt Dejonckheere zelfzeker.