Direct naar artikelinhoud

Civiele bescherming deelt nog eens 180.000 extra zandzakjes uit

De civiele bescherming bleef gisteren pompen in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Henegouwen. Het zwaartepunt bevindt zich nu in Vlaams-Brabant. Dat liet de FOD Binnenlandse Zaken gisterenavond weten. Er werden ook nog eens 180.000 extra zandzakjes uit.

In Vlaams-Brabant was de civiele bescherming aan het werk in Londerzeel, Liedekerke, Roosdaal, Lot en Sint-Joris-Weert. In Liedekerke moesten zestien koeien en een paard uit een ondergelopen weide gehaald worden. In Oost-Vlaanderen ging het om Geraardsbergen, Idegem, Ninove en Denderleeuw. In Brussel kreeg de brandweer zo’n 9.000 oproepen, meestal voor ondergelopen kelders.

Londerzeel kondigde ook het gemeentelijk rampenplan af. In onder meer Ninove en Denderleeuw blijft dat rampenplan nog van kracht, ondanks enige beterschap in het waterpeil.

Op het kanaal Brussel-Charleroi kon gisterenmiddag omstreeks 13u de scheepvaart wel hervat worden. De Brusselse, Vlaamse en Waalse waterwegbeheerders verklaarden het niveau van het kanaal voldoende gezakt om opnieuw schepen toe te laten. In de Gentse haven ondervonden al zo’n veertig schepen last. Door de waterellende kan geen enkel schip de haven nog in of uit.

De Universiteit van Hasselt ondervindt eveneens flink wat last van het water. De schade door de wateroverlast in de kelders van het lesgebouw van de universiteit aan de campus in Diepenbeek loopt ondertussen in de miljoenen euro.