Direct naar artikelinhoud

Transactie van 9 miljoen brengt Modrikamen in lastig parket

De flamboyante advocaat Mischaël Modrikamen is in een lastig parket verzeild geraakt. Hij werd begin deze week door de politie uit zijn bed gelicht voor een huis-zoeking en een urenlang verhoor. Op vier andere plaatsen gebeurde hetzelfde, aldus het Brusselse parket. De acties kaderen in een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken.

Fortisadvocaat dient klacht in wegens laster na huiszoeking in witwasdossier

De feiten zouden zich hebben afgespeeld ten tijde van het faillissement van het kledingmerk Donaldson, toen de advocaat voorzitter van de raad van bestuur was. Na het (frauduleuze?) bankroet zou er 9 miljoen euro versluisd zijn via rekeningen van Modrikamen. Die ontkent, en dient op zijn beurt klacht in wegen lasterlijke aangifte.

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise liet maandag op vijf plaatsen huiszoekingen uitvoeren in het kader van een groot witwasdossier. Eén van de plaatsen was het kantoor van advocaat Mischaël Modrikamen, bekend als de raadsman van meer dan 2.000 Fortisaandeelhouders én als de oprichter van de Personenpartij (PP). Terwijl de speurders zijn kabinet in Watermaal-Bosvoorde binnenstebuiten keerden, werd Modrikamen zelf urenlang verhoord.

“Het gaat om een zaak die al een jaar in vooronderzoek zit en in november het voorwerp werd van een gerechtelijk onderzoek”, verklaart de Brusselse parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. “Tot nader order is er niemand aangehouden of in verdenking gesteld.”

Verder houdt het parket de lippen stijf op elkaar, maar Modrikamen bevestigt dat de affaire niet losstaat van een eerder opgestart strafonderzoek naar het mogelijk frauduleuze faillissement van het Mickey Mouse-kledingmerk Donaldson, dat vanaf het jaar 2000 Modrikamen als advocaat had. Tot dan toe beleefde Donaldson gouden jaren en was het het meest nagemaakte merk op de zwarte markt, maar vanaf het nieuwe millennium ging het steil bergaf.

Modrikamen haalde verschillende manoeuvres uit de kast om Donaldson tot drie keer toe te redden. In 2006 werd hij zelfs voorzitter van de raad van bestuur. Eind 2008 leek het einde echter onafwendbaar - hoewel er een kandidaat-overnemer klaarstond. De overname ging niet door toen bleek dat de Belgische vertegenwoordiger van Key Winner Industrial Limited uit Hong Kong tien jaar geleden al eens een frauduleus bankroet op zijn kerfstok had.

Het bedrijf ging dus op de fles, zestien mensen verloren hun baan. In die periode zouden er dubieuze transacties verricht zijn, zo blijkt. Vooral de toestroom van 9 miljoen euro vanuit een Uruguayaanse vennootschap interesseert het Brusselse gerecht. Het geld zou zijn doorgestuurd via een rekening van Modrikamen.

De advocaat reageert furieus. Hij ontkent dat geld via een derdenrekening zou zijn doorgesluisd. “Het dossier is gebaseerd zijn op leugenachtige verklaringen. Ik twijfel niet aan de onafhankelijkheid of onpartijdigheid van het gerecht, maar wel aan die van de informatie waarop het gerecht zich baseert. Ik weet waar de info vandaan komt en wie ze orchestreert.”

Modrikamen weigert te zeggen om wie het gaat. “Ik bewaar mijn volledige uitleg voor justitie, maar ik kan u verzekeren dat het geen politici zijn, en evenmin mensen uit het Fortismilieu die op wraak belust zijn”, klinkt het omfloerst. Via zijn advocaat Pierre Chomé gaat hij evenwel een klacht met burgerlijke partijstelling indienen wegens lasterlijke aangifte. “De klacht zal gericht zijn tegen twee personen en tegen onbekenden”, vult meester Chomé aan.

Volgens Mischaël Modrikamen heeft hij zich niets te verwijten in het faillissement van Donaldson en is de demarche van het gerecht gebaseerd op een laag-bij-de-grondse politieke aanval. “Toen we in november 2009 de PP als nieuwe politieke beweging boven de doopvont hielden, wisten we dat we tegenwerking zouden krijgen. Maar dit tart toch alle verbeelding.”

Hij blijft evenwel op post aan het hoofd van de PP en krijgt naar zeggen “bijzonder veel steun” van zijn achterban, die dagelijks zou groeien.