Direct naar artikelinhoud

Politieke crisis Tunesië breidt zich uit

De Tunesische vakcentrale UGTT heeft de door islamisten geleide regering één week de tijd gegeven met de oppositie een akkoord te bereiken over een zakenkabinet.

Lukt dat niet, dan "zijn we gedwongen andere opties te overwegen", zei vicevoorzitter Bou Ali Mbraki vrijdag tegen de zender Nesma TV. Met "andere opties" doelde hij ongetwijfeld op een nationale staking.

Donderdag sprak de UGTT-leiding met premier Ali Larayed over de politieke crisis die is ontstaan na de moord vorige week op de linkse partijleider Mohamed Brahmi, waarschijnlijk door salafisten. Aanhangers van de seculiere oppositie betogen sindsdien dagelijks bij het gebouw van de Assemblée Nationale (ANC), de grondwetgevende vergadering.

Zij eisen het opstappen van de regering-Larayed, waarin de islamitische partij Nahda samenwerkt met twee kleinere seculiere partijen. Er zou een brede regering van "nationale redding" moeten komen. Ook eist de oppositie dat de Assemblée wordt ontbonden.

Bemiddelaar

De machtige, links georiënteerde vakcentrale UGTT probeert te bemiddelen tussen de Nahda-partij en de oppositie. De UGTT stelt de vorming van een zakenkabinet voor, maar niet het ontbinden van de grondwetgevende vergadering.

De ANC werkt al anderhalf jaar aan een grondwet en heeft onlangs een ontwerp gepresenteerd, plus een lijst van slechts twaalf kwesties waarover nog overeenstemming moet worden bereikt. Wel stelt de vakcentrale voor de ANC te binden aan een strak tijdschema. Vorige week stelde de regering al voor vervroegd parlementsverkiezingen te houden, op 17 december dit jaar.

Ondanks de bemiddeling van de UGTT lijken beide partijen de hakken in het zand te hebben gezet. Zowel de oppositie als Nahda heeft opgeroepen tot een "mars van miljoenen" dit weekeinde. Nahda weigert pertinent premier Larayed op te offeren. De oppositie houdt vast aan de eis van ontbinding van de ANC. Volgens de regering zou het land daarmee in een toestand van politieke stuurloosheid geraken.

Al Qaida

Het Tunesische leger heeft vrijdag vliegtuigen en artillerie naar een berggebied aan de grens met Algerije gestuurd.

In de voorgaande nacht hadden zich er gevechten voorgedaan met jihadisten. Het geweld speelde zich af in het gebied rond de berg Jebel Chaambi volgens het ministerie van Defensie. Maandag werd een legerpatrouille bij de Jebel Chaambi in een hinderlaag gelokt. Negen militairen werden daarbij gedood.

Volgens de Tunesische autoriteiten opereren in het gebied ongeveer dertig leden van Ansar al-Shariah, een beweging die banden zou hebben met de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida. Het Tunesische leger werkt samen met het Algerijnse leger, dat troepen naar de Algerijnse kant van de grens heeft gestuurd.