Direct naar artikelinhoud

Kinderen mogen nog maar één uurtje per dag buiten spelen

Kinderen die in de zomervakantie naar de speelpleinwerking van Asse gaan, mogen maar een uur per dag buiten spelen. De vrederechter geeft zo gehoor aan de klachten van omwonenden over geluidsoverlast. 'Nu weet iedereen dat dit niet zomaar grieven zijn van verzuurde, oudere buren', zegt spreekbuis Ivan Sonck.

Het vredegerecht van Asse geeft de buren van speelplein Spinibo deels gelijk in hun klachten over geluidsoverlast. Een aantal omwonenden, onder wie oud-sportjournalist Ivan Sonck, klaagt al jaren over het lawaai van spelende kinderen.

De speelpleinwerking die in de vakantie wordt georganiseerd, mag nog maximaal dertig kinderen een uur per dag laten spelen. De vrederechter legt een dwangsom van 1.000 euro per dag op als de beperking niet wordt nageleefd. Als de speelpleinwerking een geluidsmuur plaatst, mag er weer zonder beperkingen gespeeld worden. Het verbod gaat wel pas in over 24 maanden.

"Een geluidsmuur als oplossing, dat is wat kort door de bocht", reageert Sonck. "Zo'n constructie staat er ook niet in drie dagen, daar is grondig bodemonderzoek voor nodig. Mocht de gemeente dit al voorstellen, dan zullen wij ons hier ook tegen verzetten als die muur ons uitzicht verstoort. Want dan is de oplossing erger dan de kwaal."

Voor Sonck en de buren is het vooral belangrijk dat hun klachten gegrond blijken. "Volgens de rechter ondervinden wij permanente hinder die de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie overschrijdt. Na alle verwijten die we naar ons hoofd geslingerd kregen, weet iedereen nu dat dit niet zomaar grieven waren van verzuurde, oudere buren."

De buitenschoolse opvang die in Spinibo wordt georganiseerd, mag wel gewoon doorgaan. De rechter noemt de overlast die deze kinderen veroorzaken "niet bovenmatig", omdat ze alleen op schooldagen wordt georganiseerd en tot twee uur per dag is beperkt.

De stad Asse wil nog niet reageren op het vonnis, dat op 19 juni is uitgesproken. Schepen van Jeugd Micheline De Mol (CD&V) zegt dat een eventueel beroep eerst in het college wordt besproken. Dat komt maandag samen.

Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, vindt het "jammer" dat de betrokken partijen niet tot een compromis zijn gekomen. "We vinden het deprimerend dat spelende kinderen radicaal als overlast zijn bestempeld."

Volgens Van Reusel wordt het zeer moeilijk om de beperking op spelen in de praktijk om te zetten, zegt hij. "Bovendien is de dwangsom volgens ons buitenproportioneel. We hopen op wederzijds begrip in de komende twee jaar."

De speelpleinwerking, die elke dag zo'n tweehonderd kinderen opvangt, wil geen commentaar geven. Woordvoerder Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk noemt de maatregelen die de rechter oplegt "niet haalbaar".

70 decibel

Het nieuwe jeugdcentrum Spinibo is pas in 2006 geopend. Scouts, kinderen uit het gemeentelijk onderwijs en speelpleinwerking maken er gebruik van. De klachten van de omwonenden dateren van 2010. Een geluidsexpert stelde eerder vast dat zij op piekmomenten blootgesteld worden aan lawaai tot 70 decibel, vergelijkbaar met een druk restaurant. De klagers zeggen dat het onmogelijk is om buiten een gesprek te voeren als er kinderen aan het spelen zijn.

In het vonnis stelt de rechter voor om de kinderen aan de andere kant van het gebouw te laten spelen, zodat de buren er geen last meer van ondervinden. Het jeugdcentrum reageerde eerder afwijzend op dat voorstel. Die speelruimte zou niet conform de voorschriften van Kind en Gezin zijn.