Direct naar artikelinhoud

Centrumrechtse regering lijkt dood

Een centrumrechtse regering met cdH erbij maakt nog nauwelijks kans. MR gelooft niet dat de humanisten 'oui' zullen zeggen op het aanbod van informateur Bart De Wever (N-VA). En dat maakt dat de kaarten heel moeilijk liggen.

Overmorgen brengt Bart De Wever voor een laatste keer als informateur verslag uit bij de koning. Tegen dan moet hij weten of cdH meestapt in een centrumrechtse regering, met N-VA, CD&V en MR erbij. Bij de Franstalige liberalen hebben ze de hoop laten varen dat cdH-voorzitter Benoît Lutgen zijn lot in de handen van De Wever zal leggen.

"De PS heeft het cdH gegijzeld om de vorming van een regering met N-VA, MR en CD&V te blokkeren", stelde MR-ondervoorzitter Gérard Deprez. Als het cdH mee federaal in een centrumrechtse regering stapt, dan zal de PS op Waals en Brussels niveau haar huid duur verkopen: geen inhoudelijke toegiften en voor het cdH enkel de minder belangrijke ministerposten. "De PS bepaalt het spel", weet Deprez. "Ik denk niet dat het cdH ja zal zeggen aan De Wever." Elders waren er bij de liberale familie gelijkaardige geluiden op te tekenen.

De Wever werkt intussen 'noest' verder. Het afgelopen weekend waren er verschillende contacten en de fameuze startnota, die als onderhandelingsbasis moet dienen, krijgt stilaan vorm. De focus ligt daarbij volledig op de sociaal-economische thema's.

Mocht Lutgen uiteindelijk afhaken, dan is de zogenaamde kamikazecoalitie, zonder cdH, maar mét Open Vld, nog de enige piste voor een centrumrechtse regering. Maar bij de MR, die als enige Franstalige partij in de federale regering zou zetelen, is lang niet iedereen gewonnen voor dit scenario. Als ook dat spoor doodloopt, komt een klassieke tripartite weer in zicht. Maar ook daar liggen de kaarten slecht, onder meer door de vijandigheden tussen MR en PS.

>>6