Direct naar artikelinhoud

Stoffel Vandoorne blijft bij McLaren

Stoffel Vandoorne zal vandaag met plezier naar Francorchamps afreizen. McLaren bevestigde dat onze vertegenwoordiger in de formule 1 ook volgend seizoen voor het Britse team rijdt.

Teambaas Zak Brown van McLaren deed zelfs meer dan bevestigen. Hij onderstreepte nog eens hoe hard het Britse topteam in de West-Vlaming gelooft: "Ik beschouw Stoffel als een supertalent. Zelfs als een toekomstige wereldkampioen." Een ambitie die Vandoorne deelt: "Zeker en vast. Dat is sowieso het doel."

Op zich is de officiële mededeling van gisteren geen wereldnieuws. Dat de 26-jarige West-Vlaming vier jaar geleden een contract van lange duur tekende bij McLaren, eerst als testrijder en sinds dit seizoen als vaste man, was een publiek geheim in de paddock. En werd meermaals bevestigd door Vandoorne zelf: "Dit is iets op de lange termijn, mijn toekomst ligt in dit team."

Lastig eerste seizoen

Alleen verliep het debuutseizoen van Vandoorne niet zoals gepland, met dank aan de eindeloze problemen met de Honda-motor. Het duurde tot de elfde race van het seizoen, Boedapest, vooraleer de Belg zijn eerste punt kon pakken. Maar vooral: in die soms uitzichtloze situatie had de Rumbekenaar het heel wat moeilijker dan de ervaren Fernando Alonso, die in de eerste races systematisch sneller was. Het zorgde voor lichte twijfel bij sommige waarnemers en vooral een deel van de Britse pers, die geen zicht hadden op de volledige achtergrond en louter naar cijfers keken.

Temeer omdat McLaren tot gisteren wel bleef verklaren dat het achter Vandoorne stond, maar niet zwart op wit bevestigde dat hij ook in 2018 achter het stuur zou zitten. Dat is nu gebeurd. "Eigenlijk was de zaak al in kannen en kruiken", zegt Vandoorne. "Maar bevestiging krijgen is mooi. Ik heb nu 100 procent zekerheid dat ik ook volgend seizoen formule 1 rijdt."