Direct naar artikelinhoud

Conservatie kleurt Van Goghs gele bloemen oranjegrijs

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en de TU Delft hebben ontdekt waarom een aantal heldergele bloemen in Van Goghs Bloemen in blauwe vaas in de loop der jaren verkleurden tot oranjegrijs. Een tot dusver onbekend degradatieproces tussen verf en vernis ligt aan de basis. Omdat Van Gogh zijn werken volgens conservatoren meestal niet verniste, voegde men later een beschermende afdeklaag toe. Vermoedelijk is de verkleuring het gevolg van een loodhoudend droogmiddel dat aan het vernis werd toegevoegd. Daardoor ontstond de oranjegrijze korst die het schilderij ontsiert.

Aardbeving in Henegouwen van 1,7 op schaal van Richter

De Koninklijke Sterrenwacht van België heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aardbeving met een kracht van 1,7 op de schaal van Richter gemeten, niet ver van het Lac de la Plate Taille in Henegouwen. Of de inwoners van Henegouwen de beving hebben gevoeld, is volgens de sterrenwacht nog niet duidelijk.

De aardbeving trof om exact 3.06 uur de zone tussen Beaumont en Cerfontaine. "Die regio werd ook al tussen 26 en 29 augustus 1992 getroffen door twee aardbevingen", zegt Michel Van Camp, seismoloog bij de Koninklijke Sterrenwacht. Wat de aardbeving heeft veroorzaakt, is volgens de sterrenwacht nog niet duidelijk. "Mensen zijn altijd verbaasd dat er ook in België aardschokken voorkomen, aangezien wij op een tektonische plaat liggen en aardbevingen vaker voorkomen op plaatsen waar die platen met elkaar botsen."

NMBS-Holding investeert 20 miljoen euro in treinmuseum

De NMBS-Holding investeert 20,5 miljoen euro om in en rond het oude stationsgebouw van Schaarbeek een nieuw nationaal treinmuseum op te richten. Daar zal de holding haar erfgoedstukken, die momenteel verspreid zijn over vijf locaties, groeperen. Train World moet in 2014 de deuren openen, zo is vrijdag gezegd bij de voorstelling van de plannen. "België krijgt eindelijk een volwaardig treinmuseum", zegt de NMBS-Holding zelf. "Het wordt een modern uitstalraam van de spoorwegen van vandaag en een sensibiliseringsmiddel van de komende generaties voor de trein." Het museum zal plaats bieden "aan de meest waardevolle en unieke stukken" uit het historische erfgoed van de spoorwegen, zoals historische stoom- en dieseltreinen, archiefstukken, foto's en filmmateriaal. De bouw van het museum gaat in oktober van start. Naast het oude stationsgebouw van Schaarbeek uit 1913 wordt een nieuw gebouw opgetrokken.