Direct naar artikelinhoud

Mourinho geeft Hazard uitbrander voor trip naar Rijsel

Ook als hij zijn paspoort niet had kwijtgespeeld op de Eurostar, had Eden Hazard een preek van José Mourinho mogen verwachten. De Chelsea-trainer was er niet mee opgezet dat de Rode Duivel drie dagen voor een belangrijke match nog even op en af naar het buitenland ging.

Hazard heeft wat goed te maken bij zijn trainer. Mourinho herhaalde gisteren tot vijfmaal toe dat de zaak-Hazard is, gesloten, maar of het incident daarmee helemaal vergeven en vergeten is, durven we betwijfelen. Waarnemers vrezen dat onze landgenoot enkele weken mag boeten voor zijn escapades, omdat hij het individueel belang liet primeren op dat van het team - een belangrijke stelregel bij Mourinho.

Onze landgenoot reisde zondag met de Eurostar van Londen naar Lille voor een huldiging bij ex-club Lille, verloor onderweg zijn paspoort en raakte niet op tijd terug in Cobham voor de maandagtraining. Daarop zette zijn trainer hem tegen Schalke in de tribune. Mourinho: "Het is een simpel verhaal. Hij ging zonder toestemming naar het buitenland, wanneer hij dat eigenlijk niet had moeten doen en verloor bovendien nog zijn paspoort, waardoor hij niet op tijd op training kon raken. Dat is onaanvaardbaar. Een voetballer moet ook zijn moment weten kiezen. Wanneer je enkele dagen later een wedstrijd hebt, verlaat je huis dan niet, geef je rust niet op tenzij het echt om familiale omstandigheden gaat."

"Bovendien: hij had me er niks over gezegd. Ik ontdekte het pas toen ik hem op televisie zag, toen ze gingen aftrappen en hij aan het zwaaien was."

Lees: ook zonder die paspoortperikelen had Hazard zich aan een uitbrander moeten verwachten - sowieso had hij tegen Schalke niet in de basis gestaan, na mindere wedstrijden tegen Man City en Newcastle.

Hongerig

Hazard excuseerde zich dinsdag bij de club, de trainer en de groep. Mourinho: "Dat was een goeie reactie, maar ik heb die verontschuldigingen in eerste instantie niet aanvaard. Nu is de zaak gesloten voor mij. Het bestaat niet meer. Hij is een hele goeie jongen. Eden is geselecteerd en klaar om te spelen. Ik denk dat hij hongerig is, omdat ik hem een wedstrijd aan de kant hield. Ik nam een risico door hem niet te selecteren, omdat hij ons, puur op voetballend vlak, dat extraatje kan geven. Maar soms moet je als trainer zulke beslissingen nemen als je denkt dat het zijn weerslag kan hebben op de groep. Niet spelen was de straf, maar iedere speler weet nu dat die er op zit."

Afwachten of hij vanmiddag, na de goeie prestaties van flankspelers Willian en Schürrle, in actie komt. Ook De Bruyne moet op weinig hopen.

Smaakmakers

Alle andere aandacht gaat in Engeland dit weekend naar Manchester United-Arsenal, de topper zondag. Arsenal is op dit moment de strafste ploeg in de Premier League, met Ramsey, Özil, Giroud en Cazorla als absolute smaakmakers. Voor het eerst in jaren lijken de 'Gunners', met Vermaelen als vaste bankzitter, weer een gooi te kunnen doen naar de titel. Een goed resultaat tegen de ploeg van Adnan Januzaj en Marouane Fellaini kan de laatste twijfels wegnemen.

Twee Belgen kijken dit weekend geblesseerd toe. Kompany staat nog minstens twee weken aan de kant en ook Chadli is onzeker.