Direct naar artikelinhoud

'Het bestuursakkoord van De Wever durft geen keuzes te maken'

Yasmine Kherbache (40) neemt het woord om de mening van haar partij sp.a over het Antwerps bestuursakkoord te verwoorden. 'Ik zie gewoon een gebrek aan ambitie.'

Ze draagt dezelfde pin als de toekomstige burgemeester van Antwerpen. "Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we blijven doen", zegt Kherbache over de stralende 'A' die op haar zwarte vest steekt.

Zit hier de nieuwe sterke vrouw van de Antwerpse oppositie?

Yasmine Kherbache: "Wie fractieleider wordt, is nog niet uitgemaakt. Dat zullen we morgen (vandaag, KW) bespreken. We gaan de interne democratie laten spelen. Ik heb nu inderdaad het woord gevoerd, maar dat was logisch na de beslissing van Patrick Janssens om niet in de gemeenteraad te stappen. Ik stond uiteindelijk tweede op de lijst. Nu, ik zeg niet a priori nee."

Is dat te combineren met een job als kabinetschef van de premier?

"Het is geen uitvoerend mandaat. Een schepen of burgemeester, dat vraagt een voltijds engagement. Dit niet. Het vraagt organisatie, maar het kan."

Kan u werken in een federale coalitie met Open Vld en CD&V, terwijl u ze bestrijdt in de grootste stad van Vlaanderen?

"Dat is toch de essentie van ons land? Elk bestuursniveau heeft zijn autonomie. Asymetrishe regeringen zijn toch niet nieuw?"

Kan u de kritiek van sp.a op het akkoord even samenvatten?

"Dit is een vaag akkoord. Er worden geen keuzes gemaakt, terwijl de uitdagingen wel bekend zijn. Er komen 100.000 mensen bij in Antwerpen. Je zal meer moeten investeren in woningen, kinderopvang, scholen, in open ruimte ook.

"Die keuze wordt nu niet gemaakt. Dezelfde ruimte wordt vier keer gebruikt. Bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit. De auto's moeten vlot kunnen doorstromen, ze willen investeren in openbaar vervoer, en in de voetganger én de fietser. Dat gaat niet allemaal op één plek.

"Als er dan als eens duidelijkheid is, krijg je zaken zoals het Stop-principe in de omgeving van de scholen, waarbij je voorrang geeft aan de zwakke weggebruiker. Onze reactie: wat dan met kinderen onderweg naar school? Daar zijn ze ook kwetsbaar.

"Ze hinken op twee gedachten. Op het gebied van stadsontwikkeling zal wat in gang gestoken is er komen. Ze geraken daar twee jaar verder mee, maar wat dan? Zet nu al een strategie uit. En ik spreek dan nog niet over het budget. Daar zullen we later op reageren. Ik zie gewoon een gebrek aan ambitie, dat is het."

U maakt zich zorgen over een gebrek aan scholen, maar dat capaciteitsprobleem staat toch met stip vermeld in het bestuursakkoord?

"Ja, maar er staat niet in hoe ze het gaan oplossen."

U heeft ongetwijfeld het bestuursakkoord ook even naast de formateursnota van De Wever gelegd?

"Ook in de formateursnota schoof hij alle keuzes voor zich uit. Hier en daar verschilt er wel wat, maar de grote lijnen zijn gebleven."

Zegt u nu dat Open Vld en CD&V hun handtekening hebben gezet onder de formateursnota van De Wever?

"Ja. Als je ziet met welke gretigheid ze aan die gesprekken zijn begonnen, verrast het mij ook niet dat ze er zo snel zijn uitgekomen."

Wat blijft er over van de banden met Marc Van Peel (CD&V)?

"Ik zie een politicus die op een bepaald moment andere prioriteiten had. Wij hebben consequent ons stadsproject verdedigd. Van Peel wilde koste wat het kost in het bestuur zitten, en heeft daar veel voor opgegeven. Het verraste ons wel toen hij zijn keuze bekendmaakte."

Was het wel zo verstandig om aan te kondigen niet in een coalitie te stappen zonder Groen?

"De verkiezingen hebben aangetoond dat er in het centrum van de stad een progressief blok is, terwijl er in de rand eerder rechts-conservatief is gestemd. Die stad was verdeeld, en wij vonden het belangrijk om die terug te verenigen in een brede coalitie.

"Dat was onze filosofie. Daarom wilden we de hand reiken in beide richtingen. Je moet consequent en oprecht zijn. We hebben nooit spelletjes gespeeld. Wie dat wel doet, zou zich wellicht niet zo consequent opstellen."