Direct naar artikelinhoud

Beurshuis dat tilt sloeg krijgt levenslijn van 400 miljoen

Het beurshuis Knight Capital krijgt een kapitaalinjectie van 400 miljoen dollar. Daarmee is het bankroet van een van de grootste marktmakers op Wall Street afgewend. Knight was beginnen wankelen nadat het woensdag een dolgedraaid beursalgoritme op Wall Street had losgelaten.

Een groep beleggers investeert 400 miljoen dollar in Knight onder de vorm van preferente aandelen die later kunnen worden omgezet in 267 miljoen gewone aandelen tegen 1,50 dollar per aandeel. Volgens Amerikaanse media gaat het om beurshuis Getco, een concurrent van Knight, private equitygroep Blackstone, beursmakelaars Stifel Nicolaus & Co en TD Ameritrade en zakenbanken Stephens en Jefferies. De redding heeft wel een hoge prijs. De bestaande aandeelhouders van Knight zien hun belang met meer dan 70 procent verwateren.

Knight kwam woensdag in de problemen, toen een van de algoritmes die het bedrijf gebruikt om te traden op hol sloeg. Het dolgedraaide programma zorgde voor buitensporige koop- en verkoopvolumes en vreemde koerscapriolen. Voor sommige aandelen lag de handel tot 2.000 procent hoger dan normaal. Niet alleen obscure tradingaandelen werden 'besmet' maar ook goedehuisvaderaandelen zoals Buffett-holding Berkshire Hathaway en zelfs bierbrouwer AB InBev.

Het beurshuis moest daarna de onjuiste orders afwikkelen, wat resulteerde in een verlies voor belastingen van 440 miljoen dollar. Die financiële kater kwam boven op een verlies van ruim 35 miljoen dollar dat het beurshuis overhield aan de geflopte beursgang van Facebook. De marktmaker zag bovendien de beursvolumes in het voorbije tweede kwartaal fors terugvallen, wat de inkomsten met 22 procent deed dalen.

Die wel zeer giftige cocktail deed het bedrijf wankelen. Eerder deze week werd er al omfloerst medegedeeld dat er actief wordt gezocht naar 'strategische en financiële alternatieven om de kapitaalbasis te versterken'. Maar beleggers gaven Knight daarvoor nauwelijks de tijd. Het aandeel kelderde donderdag en vrijdag in een verschroeiend tempo.

Gisteren meldt de trans-Atlantische beurs NYSE Euronext dat het Knight tijdelijk ontslaat van zijn verplichtingen als marktmaker voor 524 aandelen op de eerste markt en 156 aandelen op de kmo-markt. Getco, een van de bedrijven die zou investeren in Knight, neemt het tijdelijk over. Een woordvoerder van NYSE Euronext beklemtoont dat het een tijdelijke maatregel is tot Knight orde op zaken heeft gesteld.

Knight Capital specialiseert zich in 'market making' voor zo'n 19.000 aandelen. Dat betekent dat het beurshuis ervoor zorgt dat er steeds een bied- en een laatprijs is door zelf als tegenpartij op te treden. Per order realiseert het een kleine winst. Knight werd gesticht in 1995 en realiseerde in 2011 1,4 miljard inkomsten. Bij Knight werken 1.400 mensen.