Direct naar artikelinhoud

Iedereen tegen Di Rupo

Hij is nog niet eens eerste minister, maar nu al lijkt iedereen Elio Di Rupo rauw te lusten. Midden in de delicate begrotingsdiscussie wordt de formateur langs alle kanten belaagd. Werkgevers en vakbonden zetten de PS-voorzitter met tegengestelde eisen het mes op de keel, terwijl de oppositie maar ook de partijen rond de onderhandelingstafel met scherp schieten. 'Allen tegen Di Rupo' lijkt dezer dagen het motto.

Politici

Bart De Wever (N-VA-voorzitter)

"Saneren in ons land is in een regering met de PS altijd een verhoging van de belastingen. Di Rupo brengt ons recht in de eurostorm. Zijn voorstellen zetten ons op de weg van Griekenland."

Steven VanackereCD&V-vicepremier

"De PS is niet bezig als een partij die straks de kanselier moet leveren."

Eric Van Rompuy Vlaams parlementslid CD&V

"Di Rupo heeft nog steeds niet bewezen dat hij een premier is die dit land door de economische crisis kan leiden. Hij blijft een gevangene van de linkse vakbond, die van geen fundamentele economische hervormingen of saneringen wil weten."

Karel De Gucht (Open Vld)

"We draaien al 520 dagen rond de pot. We zitten al een tijdje in blessuretijd."

Charles Michel MR-voorzitter

"Ik heb nog niet veel positieve signalen gekregen van de formateur."

Stefaan Van Hecke Kamerfractieleider Groen!

"De onderhandelaars zijn onverantwoord bezig. De besparingsoefening zal door hun getalm de middenklasse en mensen die het moeilijk hebben, nog harder treffen."

Werkgevers

Pieter TimmermansDirecteur-generaal Verbond van Belgische Ondernemingen

"De plannen van Di Rupo om de notionele interestaftrek fors af te bouwen, betekenen een verhoging van de vennootschapsbelasting met 2,1 miljard euro of 20 procent. Dat is dodelijk voor de economische activiteit."

Karel Van Eetvelt

"Als de begrotingsopmaak zoals die nu voorligt wordt doorgevoerd, wordt België een van de minst ondernemersvriendelijke landen van Europa."

Christine Mattheeuws

"Er wordt te veel gedacht aan belastingen op de kap van de ondernemers en te weinig aan overheidsbesparingen. Alsof ondernemers rijke mensen zijn die wel tegen een extra duwtje kunnen. Niets is minder waar."

Nicos KardassisCEO Jet Airways

"Een taks op dure vliegtickets zou maken dat een bepaald segment van ons aanbod niet langer winstgevend is. Als de taks er komt, moeten we onze positie in Brussel herbekijken."

Vakbonden

Rudy De Leeuw ABVV-voorzitter

"Dit gaat tot sociale onrust leiden. Je kunt een kei geen twee keer stropen. Neoliberale recepten hebben ons in de problemen gebracht, maar mensen die van een uitkering moeten rondkomen of gewoon werken, zullen opnieuw moeten inleveren. Dat gaan we niet pikken."

Marc Leemans

"Stop met werklozen in het verdomhoekje te duwen. Het is niet daarmee dat je het probleem van de staatsfinanciering zult oplossen. Integendeel, je gaat mensen in de armoede duwen."

"Di Rupo heeft nog een beetje krediet, maar binnen een paar dagen is ook dat op. Politici verdienen ons vertrouwen pas als ze erin slagen beleid te voeren."