Direct naar artikelinhoud

Monsterfraude van Belgische zakenlui in Liechtenstein

Een jaar nadat Duitsland ons land bankgegevens heeft verschaft van Belgen in het belastingparadijs Liechtenstein, heeft het Gentse gerecht een gigantische belastingfraude ontdekt. De verdachte zakenlui blijken fraudeconstructies tot ver buiten Liechtenstein te hebben opgezet, goed voor een zwart vermogensvoordeel van liefst 50 miljoen euro.

België kreeg in juni vorig jaar van Duitsland de namen van een 50-tal Belgen met een zwarte bankrekening in Liechtenstein. De Duitse inlichtingendiensten hadden de gegevens op hun beurt gekocht van de Liechtensteinse bankbediende Hans Kieber, voor het bedrag van 5 miljoen euro. In ons land besloot enkel het parket van Gent besloot meteen een onderzoeksrechter te gelasten met de drie Liechtensteindossiers die het had gekregen. Twee van de drie gerechtelijke onderzoeken bleken succesvol.In het ene dossier was het geviseerde voedingsbedrijf naar aanleiding van het onderzoek meteen bereid een schikking te treffen met de fiscus voor zo’n half miljoen euro. Het andere onderzoek was een regelrechte voltreffer. Doorgedreven onderzoek naar de betrokken zakenlui bracht het Gentse gerecht op het spoor van een grootschalige fraudeconstructie, vermoedelijk zelfs het grootste belastingfraudedossier ooit in Gent. Er zou sprake zijn van zeker 50 miljoen euro aan zwarte vermogensvoordelen. De constructies die de verdachten buiten Liechtenstein hebben opgezet, zijn nog van recente datum en dus vervolgbaar zonder risico van verjaring.In het monsterfraudedossier onderzoekt het gerecht nog volop de graad van betrokkenheid van verschillende gerenommeerde fiscale advocaten, accountants, beleggingskantoren en andere adviseurs. Buiten Gent blijven de parketten op hun hoede voor de mogelijke onrechtmatigheid van de oorspronkelijke bankgegevens uit Liechtenstein. Het parket van Brussel stelde per verdachte een proces-verbaal op. Die zijn verdeeld over de bevoegde parketten: Brussel, Antwerpen, Gent en Nijvel. Antwerpen en Brussel wilden eerst weten of de Duitse autoriteiten de bankgegevens wel rechtmatig hadden verkregen alvorens heuse onderzoeken op te starten.Via het federaal parket is daarover een vraag gesteld aan Duitsland.

Gegevens via een grote omweg

Het Belgische gerecht kreeg de gegevens immers via een grote omweg. In februari 2008 raakte bekend dat de Duitse autoriteiten informatie hadden over meer dan 1.400 zwarte rekeningen bij de Liechtensteinse LGT Bank. Een ex-werknemer van de bank had de info tegen betaling (zo'n 5 miljoen euro) doorgespeeld. Eind juni kreeg onze Bijzondere Belastinginspectie (BBI) de namen van een 50-tal Belgische cliënten. De BBI mocht de gegevens niet zomaar doorspelen aan het gerecht en dus liet het Brussels parket de topman van de BBI verhoren. Het Gentse gerecht verwacht alvast geen procedureproblemen.