Direct naar artikelinhoud

Radiohead tekent zéér binnenkort een nieuw platencontract

LONDEN l In Rainbows, de nieuwe cd van de Britse rockgroep Radiohead, zal vanaf januari 2008 dan toch in de winkels te koop zijn. Dat meldt de website van het Britse muziekmagazine Uncut. Tijdens een uitzending van BBC Radio 4 kondigden Bryce Edge en Chris Hufford, de managers van de band, woensdag aan dat Radiohead op het punt staat "binnen de zeven dagen" een nieuw platencontract te tekenen. Sinds Oxford's finest in 2003 met Hail to the Thief hun laatste contractuele verplichting tegenover EMI vervulden, gingen ze geen nieuwe commerciële verbintenis meer aan.

Volgens Edge en Hufford zijn de leden van Radiohead "onvoorstelbaar trots" op hun nieuwe langspeler en zijn ze van oordeel dat het werkstuk het verdient overal makkelijk verkrijgbaar te zijn. "Daarom hebben we een platenmaatschappij nodig die over de infrastructuur beschikt om zo'n grootschalige distributie mogelijk te maken."

Vanaf woensdag valt In Rainbows al te downloaden via de website van de groep en daarbij mag de consument zelf beslissen welk bedrag hij voor de muziek veil heeft. "We zijn er ons van bewust dat we met die strategie een risico nemen", zegt Bryce Edge. "Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het publiek nog altijd bereid is te betalen voor echt goede muziek." "Het interessante is dat de koper nu zelf kan beslissen hoeveel een download waard is", voegt Chris Hufford eraan toe. "Daar zijn we zelf nog niet uit."

Wie meer wil dan de tien te downloaden tracks uit In Rainbows, kan tegen 58 euro, vóór de officiële release, ook een luxueuze 'discbox' bestellen met twee cd's, twee vinylplaten en een boek. De belangstelling daarvoor bij de fans blijkt zo groot dat de website van Radiohead het deze week tijdelijk begaf. (DS)