Direct naar artikelinhoud

Nederlandse opsporingsdienst zoekt naar fraude bij belspelletjes van SBS en RTL

De Nederlandse opsporingsdienst FIOD-ECD is binnengevallen bij de tv-concerns RTL en SBS en bij de tv-producenten Endemol en 2waytraffic. De ambtenaren namen documenten in beslag over de belspelletjes die de bedrijven uitzenden of produceren.

De FIOD verdenkt RTL en SBS van het overtreden van de Nederlandse wet op de kansspelen. Het Nederlandse 2waytraffic maakt de belspelletjes voor VT4 en Vijftv, eigendom van SBS. De Belgische afdeling van Endemol doet hetzelfde voor VTM en Kanaal Twee.

Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek zijn aangiftes van het Projectbureau Kansspelen, een onderdeel van het Nederlandse ministerie van Justitie. Als uitzondering op de wet kwamen de tv-bedrijven zelf met een gedragscode over promotionele kansspelen. Hierin is vastgelegd dat belspellen die dienen ter promotie van een product of een dienst wel toegestaan zijn. Een belangrijke voorwaarde is dat aan de deelnemers alleen geld gevraagd mag worden om te telefoneren. Alles wat meer wordt gevraagd is verboden.

De voorbije maanden zijn RTL en SBS meerdere keren door het ministerie van Justitie gewaarschuwd omdat zij de afspraken schenden. RTL en SBS vinden echter dat ze zich aan de wet houden. Woordvoerders van beide zenders geven aan dat hun bedrijven niets te verbergen hebben en dat ze het FIOD-onderzoek met vertrouwen tegemoet zien.

"Er is gezocht naar bewijsmateriaal inzake de scenario's van de belspellen, uitzendschema's, kosten en opbrengsten, het aantal deelnemers, correspondentie en afspraken. Gelet op het standpunt van RTL en SBS dat zij de wet niet overtreden en gelet op de grote financiële belangen, viel niet te verwachten dat zij bereid waren om alle beschikbare informatie vrijwillig af te geven", verdedigt de opsporingsdienst de inval.

In België heeft de Kansspelcommissie de commerciële zenders VT4-Vijftv, VTM-Kanaal Twee, AB3-AB4 en RTL in april nog de toelating gegeven om belspelletjes uit te zenden. Sinds 1 januari van dit jaar is er in België een KB van kracht met de wettelijke bepalingen rond de belspelletjes. Daarin staat dat minderjarigen er niet aan mogen deelnemen, dat er hoogstens 2 euro per spel mag worden ingezet en dat er maximum 5.000 euro kan worden gewonnen.

(belga/BDC)