Direct naar artikelinhoud

Politie kende plannen om drugsbaron te bevrijden

Agenten zouden weken geleden al het gedetailleerde ontsnappingsplan van een Franse drugsbaron hebben gevonden in zijn cel in Sint-Gillis. Zondagavond deden gangsters zich voor als agenten om Mohammed Benabdelhak te bevrijden. Ze reden met een bestelwagen door de toegangspoort en schoten kalasjnikovs leeg.

In het ontsnappingsplan konden agenten enkele weken al lezen wat de plannen van Benabdelhak waren. Politiebronnen hebben aan Het Laatste Nieuws gemeld dat er onder meer stond dat de ontsnapping op een zondag zou plaatsvinden. Om geen argwaan te wekken bij de gangster liet de politie het plan in zijn cel liggen.

Zondagavond zou Benabdelhak - die in België wachtte op zijn uitlevering aan zijn vaderland Frankrijk - hulp hebben gekregen van een zekere Rajae Izen. De vrouw deed zich voor als advocate van de drugsbaron. Voor zover daar gisteren duidelijkheid over was, is ze een onbekende aan de balie in Frankrijk. De politie zou de Française zondagavond nog in het Brusselse Zuidstation hebben gearresteerd.

Alles begon zondagavond even na 20 uur toen een Volkswagen Golf met blauw zwaailicht tot aan de poort van de gevangenis van Sint-Gillis reed. De inzittenden gaven zich uit voor agenten van de federale politie, met oranje banden aan hun bovenarmen. Een portier rook onraad. De gevangenis was ook niet op de hoogte van het politiebezoek.

"Omdat het personeel de wagen niet binnenliet, reed de auto weg en ramde onmiddellijk daarna een bestelwagen de poort", zegt Brussels parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. De camionette beukte de houten toegangspoort stuk en drong zo door tot het zogeheten veiligheidssas. Buiten hielden zogezegde politieagenten met zware oorlogswapens pottenkijkers op afstand. Onder hen ook de burgemeester van Sint-Gillis.

In het veiligheidssas schoten de gemaskerde gangsters een kalasjnikov leeg op een metalen poort. Omdat het personeel de zware veiligheidspoort niet opende, gijzelden de daders een verpleegster die in het sas stond te wachten tot ze kon beginnen aan haar avondshift. Ze werd tegen de grond gewerkt en onder schot gehouden.

"Een man duwde zijn wapen tegen mijn slaap", vertelde de vrouw aan RTL. "Hij zei: 'Zeg je collega's dat ze de poort openen. Ik weigerde. Als die poort was geopend, waren er véél meer slachtoffers gevallen."

De daders gingen er uiteindelijk zonder Benabdelhak vandoor. Hun twee vluchtwagens stoven in verschillende richtingen weg. Een patrouille van de politie pikte de Golf op aan de oprit naar de Brusselse buitenring, maar moest al na enkele honderden meters de achtervolging staken toen de gangsters 35 schoten losten en andere weggebruikers in gevaar brachten.

De twee vluchtwagens werden later uitgebrand teruggevonden. De Golf in Waterloo en de bestelwagen, met daarin twee kalasjnikovs, in Ukkel.

Beheerst en kalm

Wat opvalt, is dat het team, dat minstens vier maar wellicht vijf à zes daders telt, uiterst professioneel handelde. Ze waren opvallend goed georganiseerd en bleven de hele tijd beheerst en kalm. Na het veiligheidssas moesten ze enkel nog langs een soort binnenplaats om tot aan de bezoekersruimte te geraken - waar Benabdelhak zat.

Het bevrijdingscommando zou vorige week nog een 'testrun' hebben gehouden. Met eenzelfde auto zouden ze toen ingereden zijn op een soortgelijke poort, die van de dienst voertuigen van de MIVB in de Brusselse Rue De Bonne.

De gangsters zijn spoorloos. Benabdelhak werd gisteren al overgebracht naar de afdeling Hoge Veiligheid in Brugge.