Direct naar artikelinhoud

Comeback Koekelberg van heel korte duur: meteen weer geschorst

De comeback van ex-politiebaas Fernand Koekelberg was van bijzonder korte duur. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet kondigde gisteren een nieuwe schorsing aan. Koekelberg zelf hoopte gisterochtend nog op een benoeming bij Interpol in Lyon.

Op zijn eerste werkdag na meer dan 11 maanden schorsing bood Fernand Koekelberg (57) zich gisterochtend aan in het kantoor van Catherine De Bolle, de vrouw die hem opvolgde als commissaris-generaal bij de federale politie. Hij hoopte te vernemen in welke functie hij weer aan de slag kon gaan, maar dat draaide heel anders uit.

Koekelberg werd in juli 2011 geschorst nadat hij door een onderzoeksrechter in Namen in beschuldiging werd gesteld voor verkrachting van zijn ex-vriendin. Ook al loopt het onderzoek nog en is de kans groot dat Koekelberg daarin zal worden worden vrijgepleit, hij heeft de status van verdachte. De regering kan weinig anders dan hem schorsen. Dat gebeurt telkens voor een periode van vier maanden. Door een telfout in een van de schorsingsbesluiten vernietigde de Raad van State vorige week de schorsing.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) benadrukte gisteren in een persbericht dat politiemensen een voorbeeldfunctie hebben en dat zij "in alle vergelijkbare gevallen een hervatting van de functie zou hebben vermeden". Er wordt een nieuwe prodedure tot schorsing ingeleid nadat Koekelberg is verhoord. Een rechtsgeldige schorsing is alleen mogelijk na een ondervraging, maar volgens het persbericht zal Koekelberg hiervoor nog in de loop van de week worden opgeroepen.

Fernand Koekelberg zelf was volgens mensen uit zijn entourage erg aangeslagen door het nieuws. Hij bracht de voorbije 11 maanden door met een cursus geschiedenis en vrijwilligerswerk. Hij vindt dat hij ten onrechte is beschuldigd en is uit op eerherstel. Momenteel is er een topfunctie vacant bij Interpol in Lyon. De ex-commissaris-generaal hoopte op een stille exit in die richting, maar wellicht wacht hem nu een nieuw rondje armworstelen voor de Raad van State. Koekelberg heeft daar tot dusver elk besluit tot schorsing aangevochten en zal dat meer dan waarschijnlijk opnieuw doen.

Anders dan bij de schorsing van Glenn Audenaert nam Joëlle Milquet de nieuwe beslissing tot schorsing alleen. Omdat Audenaert deel uitmaakt van de gerechtelijke federale politie moest ook justitieminister Annemie Turtelboom haar handtekening plaatsen. Op het kabinet-Milquet leeft de hoop dat het gerecht in Namen snel met nieuwe elementen komt in het onderzoek tegen Koekelberg. Zolang hij in staat van beschuldiging is gesteld voor verkrachting, zegt men op het kabinet "geen andere keuze" te hebben.