Direct naar artikelinhoud

Brits tv-debat gewonnen door Nick Clegg

Liberal Democrat Nick Clegg is als overwinnaar uit de bus gekomen bij het allereerste tv-debat in de Britse politieke geschiedenis. Ook in de peilingen na afloop kwam Clegg als winnaar uit de bus. Op 6 mei vinden in Groot-Brittannië verkiezingen plaats.

Zowel Labourpremier Brown als zijn conservatieve rivaal Cameron geven toe dat ‘derde man’ Nick Clegg een goede beurt gemaakt heeft bij het eerste tv-debat tussen de Britse politieke kopstukken, donderdagavond op ITV.

Het eerste televisiedebat in de aanloop naar de verkiezingen, het eerste ooit ook waarbij kandidaat-premiers het tegen elkaar opnamen, is donderdagavond door zo’n negen miljoen Britten bekeken. Terwijl voor Gordon Brown de geloofwaardigheid van zijn regeringswerk op het spel stond en David Cameron er vooral op moest toezien dat zijn slinkende voorsprong niet verder afkalfde, had de weinig bekende Nick Clegg van de Liberaal-Democraten niets te verliezen. Niemand denkt dat hij ook maar kans maakt om premier te worden, wat hem volgens analisten net voordeel opleverde tijdens het debat.

Van de vierduizend burgers die YouGov bevroeg, meende 43 procent dat Clegg gewonnen had. Cameron werd met 26 procent van de stemmen bedacht en Brown met 20. Zo’n 11 procent van de ondervraagden zag niemand als overwinnaar uit het debat komen. Andere peilingen bevestigen de trend. Van de drie politici kwam Clegg het vlotst en meest relaxed voor de dag.

Hoe dan ook weten de Britten nu dat er een derde partij is waarop ze op 6 mei kunnen stemmen. In een nieuw parlement zonder duidelijke meerderheid zou ‘Lib Dem’ weleens de rol van kingmaker op zich kunnen nemen.