Direct naar artikelinhoud

Franstalige socialisten stellen veto tegen het sturen van extra manschappen naar AfghanistanNAVO vraagt 20 Belgische instructeurs

De Franstalige socialisten halen hun veto boven tegen de vraag van de NAVO om extra troepen te zenden vanuit België. De PS weigert om terug te komen op de beslissing van eind 2009 om dit jaar niet meer dan 626 manschappen in te zetten in Afghanistan.

Kaboell Toch zal defensie-minister Pieter De Crem (CD&V) een dossier voorbereiden waarin hij uitrekent hoeveel de twintig Belgische instructeurs die de NAVO wenst, zullen kosten.

Het ziet ernaar uit dat België de vragen van de NAVO en de VS om op korte tijd meer inspanningen te leveren in Afghanistan naast zich zal neerleggen. “Ik wil onderstrepen dat de essentiële beslissingen over Afghanistan al genomen zijn”, verklaarde premier Yves Leterme (CD&V) na de ministerraad. “Voor een middelgroot land kwijt België zich op een voortreffelijke wijze van zijn taak. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, wij blijven tot eind 2010 in Afghanistan met 600 militairen. Daarna zullen we bekijken of we die inspanningen voortzetten.” Tussendoor het aantal manschappen verhogen ligt erg moeilijk binnen de meerderheid. Eind december 2009 legde de regering het contingent van de manschappen vast op 626 en voor de Franstalige socialisten mag aan dat cijfer niet getornd worden tot eind 2010, wanneer er een algemene evaluatie volgt van de Afghaanse missie. De PS ligt dwars omdat ze niet wil dat een troepenversterking in Afghanistan wordt doorgevoerd ten koste van de andere missies van het Belgische leger en omdat de partij de voorliefde van defensieminister De Crem voor de NAVO en haar operaties niet echt deelt. “Wij gaan elke vraag om bijkomende manschappen blokkeren”, zegt André Flahaut, voorganger van De Crem, onomwonden. “In 2010 blijven wij hoe dan ook op hetzelfde niveau.”

Dat de PS de vraag van de NAVO en de VS nog voor de bespreking op het kernkabinet of de ministerraad afblokte, wekt wrevel op in de regering. “De regering heeft nog geen gemeenschappelijk standpunt ingenomen over de vraag van de NAVO”, klinkt het op het kabinet van Buitenlandse Zaken. “Laurette Onkelinx beslist hier niet alleen over. Wat zij gezegd heeft, is niet meer dan een individuele stellingname.” De Crem houdt niet, zoals de PS, mordicus vast aan de limiet van 626 manschappen in het Afghaanse Kunduz, Kandahar en Kaboel. Hij laat zijn generale staf een dossier voorbereiden over de twintig instructeurs die de NAVO vraagt van België. De instructeurs zouden het terrein zelf niet op moeten, maar zouden alleen theoretische lessen moeten geven. Niet onbelangrijk, want dat verkleint danig de veiligheidsrisico’s. Over enkele weken wil De Crem dan met het dossier van de generale staf naar de ministerraad trekken. “Hij zal elk drukkingsmiddel gebruiken om de missie in Afghanistan te versterken”, voorspelt Flahaut. “Die man blijft maar proberen.” De vraag van VS-ambassadeur Howard Gutman, die de Belgische regering vroeg om 40 politietrainers en 120 extra militairen, is voor de regering ‘helemaal niet aan de orde’. “Wij krijgen vragen van de NAVO”, luidt het in regeringskringen, “niet van een Amerikaanse ambassadeur. Die man moet de diplomatieke finesses nog wat onder de knie krijgen.”Wat er in 2011 zal gebeuren met de Belgische troepen in Afghanistan, is vooralsnog onduidelijk. Binnen het leger circuleren er wel al verschillende strategieën voor de verlenging van de missie. Hoogstwaarschijnlijk zullen de zes F16’s niet in Kandahar kunnen blijven omdat ze moeten deelnemen aan enkele grote, trans-Atlantische oefeningen. Dat betekent dat er 100 militairen ‘vrijkomen’ die elders in het land kunnen worden ingezet. Die manschappen zouden het opleidingsteam (OMLT: Operational Mentor and Liaison Team) kunnen versterken dat momenteel in het noordelijke Kunduz aan de slag is of de speciale eenheid die zich concentreert op de heropbouw (PRT: provinciaal reconstructieteam). Volgens experts zullen zij wel niet van Kunduz hun uitvalsbasis kunnen maken omdat het kamp er nu al overbevolkt is. De inzet van meer C130’s behoort eveneens tot de mogelijkheden. De PS eist ook dat er nu al werk gemaakt wordt van een exitstrategie van de Belgische manschappen.