Direct naar artikelinhoud

CD&V: 'Ofwel grote staatshervorming, ofwel het einde van regering-Leterme'

Vlaamse meerderheid kibbelt nu al over bevoegdheden die ze nog moet krijgen

'Er is één zekerheid: geen goed tweede pakket betekent ook geen federale regering meer.' CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé maakte in het Vlaams Parlement openlijk duidelijk dat de staatshervorming die op tafel ligt voor zijn partij niet volstaat.

Door Gorik Van Holen

Brussel l Minister-president Kris Peeters voegde eraan toe dat de Vlaamse regering in dat geval geen moeite zal doen om de federale begroting te redden. Ondertussen zijn de Vlaamse coalitiepartners het nu al oneens over de invulling van de nieuwe bevoegdheden.

Niemand in het Vlaams Parlement is echt voldaan met de bevoegdheidsoverdrachten die in het eerste pakket voor de staatshervorming zitten, zo bleek in het debat over het Octopusakkoord. Voor VB en N-VA is het sowieso te weinig en te vaag, de andere partijen ontwaren voorzichtige stapjes in de goede richting. "Er is een akkoord en Vlaanderen wordt er niet slechter van", zo vat Open Vld'er Sven Gatz het samen. Maar iedereen verlangt meer, zoveel is duidelijk.

De CD&V-fractie, door de anderen getreiterd omdat het akkoord in afwezigheid van kopman Yves Leterme is gesloten, koppelt er een duidelijk ultimatum aan: als er tegen de zomer niet meer uit de bus valt, blijft de partij niet in de regering. "Met dit eerste pakket zijn we er niet", zei Caluwé. "En ik begrijp de twijfel over het tweede pakket. Eén zekerheid is er wel: als het niet lukt, zullen wij onze conclusies trekken." Caluwé voegde eraan toe dat er in dat tweede pakket zeker geen federale kieskring mag zitten en sprak zich ook uit tegen samenvallende verkiezingen voor regionale en federale parlementen.

En voor wie op nog iets straffere taal zat te wachten, was daar zijn partijgenoot Eric Van Rompuy. "Dan is er ook geen Vlaamse regering meer", vulde die zijn fractieleider voor de camera's van Villa Politica aan. Kortom, Leterme mag van zijn 'Vlaamse' partijgenoten met Pasen van start gaan, maar moet ervoor zorgen dat er tegen de zomer een diepgaander staatshervorming op tafel ligt. "Zijn laatste kans om te bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft", schamperde sp.a-fractieleider Ludo Sannen.

Ook minister-president Kris Peeters (CD&V) houdt de druk op de ketel. Nu het Octopusakkoord op tafel ligt, heeft de Vlaamse regering een inspanning toegezegd voor de federale begroting. "U geeft een blanco cheque", vindt Philip Dewinter (VB) daarvan. "U bent een watje, want u hebt al uw wapens uit handen gegeven."

Klopt niet, zegt Peeters. "Onze toezegging is voorwaardelijk. Als het eerste én het tweede pakket in de staatshervorming niet worden geconcretiseerd, zetten wij geen 360 miljoen euro opzij. We laten niet met onze voeten spelen." Op de vraag wat er dan precies gerealiseerd moet zijn, bleef Peeters vaag. "Uiteraard zullen we niet alles krijgen wat we gevraagd hebben, maar we zullen alle middelen aanwenden om het pakket te maximaliseren."

Voor het overige, vindt Peeters, moet de Vlaamse regering vooral nadenken over de vraag hoe de nieuwe bevoegdheden zullen worden omgezet in beleid. Want, zo vonden ook Open Vld en sp.a, niet alle bevoegdheidsoverdrachten in het eerste pakket zijn de borrelhapjes waarvoor ze worden versleten. Maar toen Sannen hardop ging dromen over wat zijn partij met die nieuwe speeltjes zou willen doen, bleek dat de Vlaamse meerderheid daarover nog bitse discussies wacht. Neem de huurwet. "Wij pleiten voor een gereguleerde aanpak van huurprijzen", zei Sannen. Mieke Vogels (Groen!) rook haar kans en vroeg minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld) of hij de huurprijzen zou plafonneren. "Nee", antwoordde die onomwonden. Vogels had haar punt gemaakt.

Ook CD&V'er Carl Decaluwé maakte zich erg boos op de sp.a, die in zijn ogen "ondoordachte" voorstellen oppert nog voor de bevoegdheden Vlaams zijn. "Hoe kan het dat minister Van Brempt maandagochtend al voorstellen lanceert om de snelheid op de gewestwegen te beperken, terwijl de Raad van Wijzen pas zondagnacht tot een akkoord is gekomen?", vroeg hij zich af. "We hebben mee de pen vastgehouden, net als andere partijen", zei Van Brempt. "Het zou toch jammer zijn dat we bevoegdheden krijgen zonder visie op hoe we die invullen?"

Gatz drong erop aan die discussie binnen de meerderheid te voeren. "Laten we een annex maken bij het regeerakkoord, vooraleer elke minister zijn dromen voor werkelijkheid neemt." Of hoe nieuwe bevoegdheden niet noodzakelijk een cadeau zijn voor de Vlaamse meerderheid.

Minister-president Peeters:

We zullen alle middelen aanwenden om het pakket te maximaliseren