Direct naar artikelinhoud

Vredesconferentie Midden-Oosten uitgesteld

WASHINGTON l Vandaag had in de VS de grote conferentie over vrede in het Midden-Oosten moeten beginnen, maar ze is uitgesteld naar eind deze maand. Sommige politieke waarnemers vrezen echter voor een afstel.

De officiële reden is dat de Amerikaanse president Bush meent dat Palestijnen en Israëli's meer tijd nodig hebben om tot een gezamenlijke verklaring te komen die de basis moet vormen voor onderhandelingen. Volgens het Witte Huis zouden de Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas nog niet zo ver zijn.

In principe komen beide leiders eerstdaags in Jeruzalem bijeen, eerst onder vier ogen en daarna in het gezelschap van hun onderhandelaars. Er is niet veel meer geweten dan de vage verklaring van een Israëlische regeringswoordvoerder dat beiden aan 'fundamentele zaken voor een tweestatenoplossing' werken.

De Palestijnen verwachten een reeks duidelijke stellingnamen in zo'n gezamenlijke verklaring (grenzen, statuut Jeruzalem, de heilige plaatsen, het vluchtelingendossier), terwijl Olmert eerder zweert bij een 'algemene verklaring' die pas na het einde van de internationale conferentie door beide betrokkenen concreet wordt ingevuld.

Volgens Palestijnse media is er binnen de Israëlische regering trouwens onenigheid over de zaak. Defensieminister Ehud Barak en minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zouden bang zijn dat Olmert te veel toegevingen aan de Palestijnen zou willen doen en beiden zouden daarom op de rem gaan staan. De premier zou zelfs een soort gijzelaar zijn van zijn prominente kabinetsleden. Er lopen bovendien fraudeonderzoeken tegen hem.

Die Israëlische verdeeldheid zou een van de redenen zijn waarom de vredesconferentie van Anapolis (Maryland) op de lange baan is geschoven, hoewel president Bush er een aantal keer op aangedrongen heeft dat ze zou doorgaan.

De Israëlische president Shimon Peres zei dat Israël klaar was om vrede te sluiten met de Palestijnen. "De vredesconferentie in Annapolis is een historische kans die niet mag uitdraaien op een historische mislukking." Peres was samen met Abbas in Ankara waar zij samen met de Turkse president Abdullah Gul een overeenkomst hebben ondertekend die groen licht geeft aan een Turks plan om een industriezone te openen op de Westelijke Jordaanoever. (FS)