Direct naar artikelinhoud

Partij Erdogan grootste in Turkse verkiezingen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren in Turkije lijkt het erop dat huidig premier Recep Tayyip Erdogan en zijn partij AKP de verkiezingen gewonnen hebben.

Na een telling van 25 procent van de stemmen stond de AKP nationaal gezien op kop met ongeveer 46 procent van de stemmen. Oppositiepartij CHP, de Republikeinse Volkspartij, heeft bij het ter perse gaan 27,6 procent achter haar naam staan.

De huidige regeringspartij staat eveneens op de eerste plaats in Ankara. In Istanbul ligt AKP ook nipt op kop. De stembusgang zou daar, nog meer dan elders, zijn uitgedraaid op een inofficieel referendum over het regeringsbeleid. Als Erdogan en de zijnen de stad verliezen, dan betekent dat fors gezichtsverlies.

AKP, die sinds de partij in 2002 aan de macht kwam elke verkiezing gewonnen heeft, kreeg bij de lokale verkiezingen van 2009 38,8 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen van 2011 haalde de partij een monsterscore van bijna 50 procent.

Vooraf hoopte AKP het resultaat van 2009 te verbeteren. Als de partij de verkiezingen wint, betekent dat een zeer grote overwinning voor premier Erdogan, die met zijn regering al een jaar te maken heeft met hevig protest van de burgerbeweging na verschillende corruptieschandalen. In de aanloop naar de verkiezingen werden de videowebsite YouTube en de microblogsite Twitter geblokkeerd, omdat de sociale media volgens Erdogan desinformatie verspreiden.

De verkiezingen verliepen overigens niet geruisloos. Bij opstootjes tussen kandidaten en hun aanhangers in twee dorpen kwamen minstens acht mensen om het leven. Dergelijke conflicten komen wel vaker voor bij verkiezingen in kleinere gehuchten, waar het leiderschap erg begeerd is.