Direct naar artikelinhoud

De 'lawaaierigste ijdeltuiten' van heel Latijns-Amerika

De Brazilianen waren nog niet bekomen van die 1-7, of ze kregen alweer een klap in hun gezicht: Argentinië staat in de WK-finale. De gehate buren de Cup zien winnen, is voor Brazilianen je reinste marteling. Hoe zit dat eigenlijk?

In Latijns-Amerika bestaan oneindig veel moppen over Argentijnen, en ze hebben altijd dezelfde strekking.

Waarom lacht een Argentijn als het bliksemt? Omdat hij denkt dat God foto's van hem maakt.

Hoe pleegt een Argentijn zelfmoord? Door van zijn eigen ego af te springen.

Waarom zijn veel Argentijnen niet getrouwd? Omdat ze niemand kunnen vinden die meer van ze houdt dan zijzelf.

Argentijnen staan bekend als ijdel, betweterig en arrogant. Winst komende zondag zal die 'superieure' houding er niet minder op maken, zo wordt gevreesd. Dus niet alleen Brazilianen knarsetanden bij de gedachte dat Argentinië met de beker naar huis gaat, ook de rest van de regio had liever een ander (Latijns-Amerikaans) land in de finale gezien.

Argentijnen benadrukken graag dat ze het 'meest Europese land van Latijns-Amerika' zijn. De oorspronkelijke inheemse bevolking van Argentinië is grotendeels uitgeroeid en na de onafhankelijkheid voerde de regering een actief beleid om migranten uit Europa aan te trekken. Die kwamen massaal, eind negentiende en begin twintigste eeuw.

De Mexicaanse schrijver en dichter Octavio Paz verwoordde het treffend: "Mexicanen komen van de Azteken, Peruanen van de Inca's en Argentijnen van een boot."

Blanker

In landen waar de inheemse wortels en het slavernijverleden een veel belangrijkere stempel drukken op de hedendaagse cultuur, wordt die Argentijnse obsessie met Europa als racistisch beschouwd. Argentijnen zouden neerkijken op andere landen, waar de Europese kolonisators zich hebben vermengd met de Afrikaanse slaven en de indianen.

Ze zouden zich superieur voelen omdat ze blanker en langer zijn dan de meeste Latijns-Amerikanen.

De Latino's ergeren zich aan de in hun ogen luidruchtige Argentijnen, die te pas en te onpas verkondigen de beste wijn, het beste vlees, de mooiste vrouwen en de meest verfijnde smaak te hebben.

Ook beschuldigen ze de Argentijnen ervan salsa, samba en merengue als minderwaardig aan tango te beschouwen.

En dan is er dat typische accent van de Argentijnen. Liefhebbers noemen het zangerig, maar de meesten vinden het zeurderig. De Argentijnse mannen zijn bovendien grote versierders, en hebben veel succes bij vrouwen, ook in het buitenland. Dat maakt hen uiteraard niet geliefd bij de overige Latijns-Amerikaanse mannen.

In Brazilië worden de Argentijnen nog een beetje extra 'gehaat', vanwege de historische voetbalrivaliteit tussen de buurlanden. De twee grootste landen van Latijns-Amerika hebben allebei een lange en sterke voetbaltraditie. Brazilië werd vijf keer wereldkampioen, Argentinië twee keer.

Ze zijn sowieso aan elkaar gewaagd: van de 95 wedstrijden die ze tegen elkaar speelden, won Argentinië er 36 en Brazilië 35. De buren maken bovendien al jarenlang ruzie over de vraag wie de grootste voetballer aller tijden is, de Argentijn Maradona of de Braziliaan Pelé.

"Als Argentinië van Brazilië wint in de finale, dan pleeg ik zelfmoord", grapte Eduardo Paes, burgemeester van Rio de Janeiro, vorig jaar. "Zij hebben Messi en de paus, ze kunnen niet alles hebben."

De Brazilianen hoopten op een finale tegen Argentinië, maar het pakte anders uit. Toen Brazilië dinsdag met de grond gelijk werd gemaakt door de Duitsers, werd dat in Argentinië en door de Argentijnse supporters in Brazilië bijzonder uitbundig gevierd.

Sportcommentatoren op de Argentijnse televisie deden geen enkele moeite hun leedvermaak te verbergen. "Ik heb deze Braziliaanse selectie nooit iets gevonden", zei een geamuseerde Diego Armando Maradona. "Brazilië was een lekke zak."

Nu kijken de Brazilianen lijdzaam toe hoe Rio de Janeiro volstroomt met Argentijnen. De gemeentelijke overheid verwacht een 'invasie' van zeventigduizend Argentijnen in de stad. Een deel daarvan zal de wedstrijd in het stadion volgen, de rest op het strand van Copacabana, waar de Argentijnen al sinds het begin van het WK in groten getale aanwezig zijn.

Tot vervelens toe

De Brazilianen supporteren zondag massaal voor Duitsland en zijn zichtbaar geïrriteerd door de luidruchtige Argentijnen in de stad. "Brazilië, vertel me hoe het voelt je vader in huis te hebben", zingen de Argentijnen. "Je zult Messi zien, hij gaat ons de beker brengen", klinkt hun aanstekelijke lied dat ze nu al bijna een maand tot vervelens toe ten gehore brengen in de Braziliaanse stadions, bussen en metro's.

Met honderden tegelijk springen ze heen en weer op het strand, als ze de laatste zin van hun lied schreeuwen: "Maradona is groter dan Pelé."