Direct naar artikelinhoud

Leren rijden van ma of pa mag niet zomaar meer

Je rijbewijs halen wordt vanaf volgend jaar een pak moeilijker. Minister Ben Weyts (N-VA) verstrengt de normen: zo mogen mama of papa niet zomaar meer les gaan geven aan hun kroost.

Voor wie vanaf 1 januari aan zijn rijopleiding begint, wordt het rij-examen een pak strenger. Met de maatregelen wil minister Ben Weyts (N-VA) het aantal verkeersdoden drastisch doen dalen. In 2020 mogen dat er nog 200 zijn, in 2050 wil de minister de teller op nul brengen. Ook op de baan verandert er veel. Zo zal er op gewestwegen nog maar 70 kilometer per uur gereden mogen worden en moeten chauffeurs bewijzen dat ze extreme weersomstandigheden aankunnen.

Wat verandert er aan de rijopleiding?

► Je examen kun je pas 9 maanden na het behalen van je voorlopig rijbewijs afleggen, in plaats van na de huidige 3 maanden.

► In je examen moet je in een reeks filmpjes kunnen bewijzen dat je risico's kunt inschatten, zoals plots opduikende fietsers. Ook de gps zal deel uitmaken van het examen, en er komen

vie

r nieuwe manoeuvres (links parkeren, vooruit en achteruit een garage inrijden, recht achteruitrijden).

► Les krijgen van mama of papa - vrije begeleiding - kan alleen nog nadat die begeleider een drie uur durende cursus volgt.

► Het praktijkexamen wordt fors duurder: 174 euro in plaats van de huidige 51 euro.

Wat verandert er voor overtreders?

► Wie herhaaldelijk te snel rijdt, kan door de rechter een snelheidsslot opgelegd krijgen. Dat zal de snelheid van de auto automatisch beperken.

Wat verandert er op de baan?

► Op gewestwegen mag nog maximaal 70 km/uur gereden worden. Enkel bij uitzondering is 90 km/uur toegestaan. Daarmee verdwijnen er 16.000 verkeersborden.

► Er komen meer trajectcontrole en meer flitspalen.

► Slimme camera's moeten over heel Vlaanderen nummerplaten kunnen scannen.